Píšu Vám z Tahiti

31. květen 2015

Úryvky z autorova Emigrantského snáře.

Poslouchejte na Vltavě 31. května 2015 ve 20:00.


Emigrantský snář vznikl při dlouhodobém pobytu autora v Tichomoří v první polovině 80. let minulého století. Vzdálenost „půlky zeměkoule“ od domova - při níž je autor tohoto „románu v dopisech“ odkázán na korespondenci s několika přáteli, zvýrazňuje kontrast mezi „barvitým“ Tahiti a „šedivým“ normalizačním Československem.

V této dvojité vnější kulise se však po čase vyjevuje pravý význam přátelství, blízkosti, rozhovoru, spolupráce i povolání člověka na konkrétním místě.

Vladimír Binar (nar. 1941) absolvoval v roce 1968 bohemistiku a filozofii na pražské FF UK. Od roku 1969 působil jako odborný asistent na zdejší katedře české literatury, kde dostal v roce 1975 výpověď. Podepsal se na ní i jeho soustavný zájem o dílo Jakuba Demla, Vladimíra Holana a dalších českých básníků. Následujících patnáct let ve svobodném povolání se Vladimír Binar věnoval editorské a překladatelské práci.


Ukázky čte: Jan Vlasák

Připravil a s autorem hovoří: Robert KrumphanzlRežie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2008.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.