Pobělohorský emigrant Augustin Heřman - význačná osobnost Ameriky

26. červen 2016

Augustin Heřman Čech, jak se sám hrdě podepisoval, byl v Americe v 17. století významnou osobností. Zapsal se do historie států Maryland, Virginia, Delaware a New York. Protože také jako první cizinec získal americké občanství, je považován americkými právníky za prvního de jure naturalizovaného občana Spojených států severoamerických. V Americe samotné je o něm mnohá literatura v próze i poezii a v dějinách států je nazýván „a great Man“.

Poslouchejte na Vltavě 26. června 2016 ve 20:00.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.


U nás tak známou osobností není. Sice o něm vyšly po druhé světové válce dva romány, a jeho jméno je dnes zmiňováno i v souvislosti s jeho korzárstvím a cestovatelstvím, je však pomíjena jeho snaha pomoci českým pobělohorským emigrantům v Americe.

03655196.jpeg

O Heřmanově životě, a také o této jeho části, pojednává povídka Stanislava Jandíka Tři Ameriky, která vyšla začátkem druhé světové války v knížce o našich průkopnících ve světě Dvanáct poutí světem.


Pro rozhlas napsala: Ludmila KlukanováS využitím citací z povídky: Stanislava Jandíka Tři Ameriky a dalších pramenůDramaturgie: Alena BlažejovskáRežie: Radim Nejedlý

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.