Polin – židovské Polsko

20. říjen 2014

Zmizelý svět polských Židů v desetidílném seriálu.

Poslouchejte na Vltavě od 20. října 2014 vždy v 15:00. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Zmizelý svět polských Židů je podtitul rozhlasového seriálu, jehož autor, Michal Sieczkowski, se obrátil na badatele a vědecké pracovníky z Židovského historického ústavu ve Varšavě s žádostí o odpověď na několik otázek týkajících se dějin a kultury polských Židů.

Doktorka Zofia Borzymińska a docent Rafal Żebrowski, autoři četných publikací a knih s židovskou tématikou, podrobně vyprávějí o dějinách židovské komunity v Polsku, o polsko-židovských vztazích, kultuře, literatuře a o pestrém světě duchovních hnutí.

Oba vědci pocházejí ze silně věřících křesťanských rodin. Přesto jsou mezi polskými Židy považováni za přední odborníky na židovskou tématiku. Vznikl tak portrét židovské společnosti v Polsku od jejích začátků až po dnešek.

Také hudební doprovod pořadu se snaží ukázat vývoj a široký záběr hudební židovské kultury. Od té sefardské, která ji inspirovala, i když je kultuře polských Židů víc vzdálená, přes typickou hudbu aškenázských klezmerů a písničky židovských meziválečných kabaretů, až k současné polské hudbě inspirované židovskými motivy.


Připravil: Michal Sieczkowski a Jiří Vondráček

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.