Přijďte na poslech Švejka s bohatým doprovodným programem!

22. říjen 2015

Český rozhlas Vltava pořádá v sobotu 7. listopadu veřejný maratonský poslech dvacetidílné četby Osudů dobrého vojáka Švejka v podání Oldřicha Kaisera. Posluchače zve do pražských Studií Českého rozhlasu na Vinohradské 12 a slibuje také doprovodný program, jehož hosty bude vnuk Jaroslava Haška nebo herec Petr Nárožný. K poslechu mohou příznivci slavného díla přijít mezi 8.00 a 19.00 hodinou, doprovodný program bude vrcholit mezi 16.00 a 19.00 hodinou.

Maratonský poslech se koná u příležitosti premiéry druhého dílu Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války v podání Oldřicha Kaisera, která se uskuteční právě 7. listopadu v 18.30 hodin ve vysílání Vltavy. Stanice odvysílala dvacet částí mimořádně úspěšného prvního dílu Švejka v podání Oldřicha Kaisera už v polovině letošního roku.

02877804.jpeg

Aby posluchači mohli vkročit do vysílání druhého dílu s patřičným rozběhem, připravila stanice Vltava veřejný poslech dílu prvního. Ten začne v 8.00 hodin ve Studiu 2 v pražské budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici č. 12. Desetihodinovou porci Haškova humoristického skvostu, v kongeniálním podání Oldřicha Kaisera doplní setkání s tvůrci četby na pokračování a s hosty, kteří umožní vhled do slavného románu z nečekaných úhlů pohledu. "Nabídneme ukázky z filmových, operních a dalších zvukových adaptací Švejka, zavítá mezi nás vnuk slavného spisovatele Richard Hašek. Připraveno je i stylové občerstvení a degustace dobového jídelníčku. V 18.30 den vyvrcholí poslechem premiéry první části druhé série," upřesňuje program Martin Velíšek, slovesný dramaturg stanice Vltava. Posluchači budou moci maraton sledovat také v pravidelných vstupech ve vysílání stanice Vltava.

Druhý díl nabídne celkem dvaadvacet večerů, ve kterých Oldřich Kaiser provede posluchače dalšími částmi slavného románu. Za oběma díly této četby na pokračování vysílanými na Vltavě v tradičním čase v 18.30 hodin stojí tým Českého rozhlasu, tedy redaktor Miloš Doležal, režisérka Markéta Jahodová a zvukový mistr Roman Špála. Ti všichni, včetně harmonikáře Josefa Čečila, který CD hudebně doprovází, budou rovněž hosty doprovodného programu sobotního maratonského poslechu.

Doprovodný program:10.00 Spisovatel a redaktor Miloš Doležal o natáčení druhého dílu rozhlasové adaptace Švejka 12.00 Redaktor Jindřich Bálek o Švejkovi v operním světě14.00 Režisérka Markéta Jahodová a Igor Tausinger přiblíží společně s harmonikářem Josefem Čečilem atmosféru nového dílu Švejka16.00 Polský literární kritik Mariusz Surosz o ohlasu Švejka v Polsku16.45 Herec Petr Nárožný zavzpomíná na jeho vlastní interpretaci Švejka17.00 Beseda s vnukem Jaroslava Haška Richardem Haškem18.30 Premiéra první části druhého dílu Osudů dobrého vojáka Švejka

03506161.jpeg
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.