Raymond Chandler: Čmuchal se špatnou pověstí

30. červen 2011
Hra pro tento večer

V rámci řady Hra pro tento večer uvádíme ve čtvrtek 30. června od 20:00 dramatizaci detektivního románu Raymonda Chandlera Čmuchal se špatnou pověstí. Své rozhlasové inscenaci dal režisér Vlado Rusko podtitul "přehnaně rafinovaná vražda" a do hlavní role detektiva Johna Dalmase obsadil Jiřího Štěpničku.

Jméno Raymonda Chandlera ( 1888-1959) najdeme ve většině relevantních literárních slovníků, kde spolu s Dashiellem Hammettem figuruje jako tvůrce tzv. drsné americké detektivní školy. Narodil se Chicagu, ale po rozvodu rodičů vystudoval v Anglii na prestižní Dulwich College. Po návratu ze zkušené ve Francii a v Německu se začal věnovat novinařině a přispíval na kulturní stránky předních deníků i časopisů. Podle Chandlerových slov nechybělo mnoho a mohl se stát "dokonalým druhořadým básníkem".

První světovou válku prožil jako dobrovolník kanadské armády v zákopech ve Francii. Po válce se vrací do Kalifornie a pracuje jako reportér pro deník Daily Express v Los Angeles. Dílem pro svou nevyrovnanou povahu, dílem z existenčních důvodů vystřídal řadu zaměstnání, k samostatné literární tvorbě ho přivedly následky hospodářské krize. Vrhnul se do psaní detektivek a brzy se stal jednou z hvězd "drsné školy", jejíž postupy pozvedl svým uměním na dosud nebývalou úroveň. Kromě řady povídek vydal především sedm detektivních románů, ve kterých případy vyšetřuje soukromý detektiv Phil Marlowe. Osamělého tvrdého chlapíka, který sarkasticky glosuje život americké smetánky, policejních vyšetřovatelů z oddělení vražd i gangsterského podsvětí, obdařil autor vším potřebným, aby se stal novou ikonou v galerii velkých detektivů. K vrcholným dílům svého žánru patří Chandlerovy romány Hluboký spánek, Sbohem buď, lásko má, Vysoké okno, Dáma v jezeře, Loučení s Lennoxem.

V detektivce Čmuchal se špatnou pověstí zavede soukromého detektiva Johna Dalmase pátrání po vyděrači až do nejvyšších společenských a politických kruhů. A když je oběť vydírání – populární režisér erotických filmů zavražděn – musí John rozluštit hned několik záhad než najde toho pravého pachatele. Rozhlasovou inscenaci natočil v roce 2002 režisér Vlado Rusko s Jiřím Štěpničkou v hlavní roli, dále uslyšíte Jiřího Klema, Miroslava Táborského, Stanislava Lehkého, Otakara Brouska st., Antonína Molčíka, Janu Drbohlavovou, Zdeňku Sajfertovou a další výborné herce.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.