Rio Preisner: Americana

23. květen 2016

Ze stejnojmenné knižní „zprávy o velmoci“ českého konzervativního myslitele, germanisty, básníka a dlouholetého profesora na pensylvánské univerzitě.

Poslouchejte na Vltavě od 23. května 2016 vždy v 15:05. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a četba. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.


Esejista, germanista, překladatel, básník, teatrolog, konzervativní myslitel a vysokoškolský pedagog Rio Preisner (1925 - 2007) patřil mezi naše nejpronikavější myslitele posledního století. Jeho kariéra však mohla plně dozrát až po emigraci v r. 1968 ve Spojených státech.

Zcela jedinečným autorovým esejistickým dílem je jeho dvoudílná Americana s podtitulem „zpráva o velmoci“. Koncentrovaný a kritický pohled konzervativce Preisnera na americkou historii, kulturu, náboženství a společnost. Sám v předmluvě k prvnímu dílu uvádí: „Nejde o chronologický nárys dějin USA ani o objektivní struktury americké politiky a ideologie. Jde o sestavu navigačních map pro duchovní existenciální odysseu exulantů a s nimi spřízněných ztroskotanců, těch duší, které vypluly z bouřlivých vod totalitárních systémů do zrádných tišin západního světa.“


Čte: Dalimil Klapka

Autor: Rio Preisner Připravil: Miloš DoležalRežie: Vít Vencl

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu