Roman Ludva: Rybník

2. únor 2016

Rozhlasová hra na pomezí dokumentu a dramatu. Příběh o české rovnoprávnosti a nerovných bojích za vodní hladinu. Natočeno podle skutečné události.

Poslouchejte na Vltavě 2. února 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 8. února 2016.


Na počátku tohoto příběhu byla touha splnit si dávný sen - koupit rybník, vysadit v něm ryby, postavit na břehu restauraci pro přátele a kolemjdoucí. Rozhlasovou hru Rybník napsal Roman Ludva podle skutečné události, kterou prožil a prožívá jeden soukromník z Moravy.

Po více než dvaceti letech je ovšem tento majitel rybníka v prazvláštní situaci - dosud nevylovil jedinou rybu a musí přihlížet, jak na jeho pozemku hospodaří jiní. Namísto toho, aby měl užitek z chovu, vydává nemalé peníze na soudní pře, které by mu měly zajistit jakousi samozřejmost - možnost nakládání s vlastním pozemkem. Jenže zdá se, že na soukromé vlastnictví je i sedmadvacet let po pádu komunismu v České republice nahlíženo, řekněme, velmi tvůrčím způsobem.

03559968.jpeg

Příběh výše zmíněného neústupného majitele rybníka se dostal také k dramaturgyni Kristině Žantovské, která realizaci svěřila olomouckému režisérovi Tomáši Soldánovi. Jejich snahou je nejen převést tento skutečný příběh do podoby rozhlasového dramatu, ale pokusili se to udělat poněkud méně tradiční formou. Ve hře se tak prolínají dvě linie - dramatická (předepsaná Romanem Ludvou), po které se odvíjí výše popsaný příběh pana B. - ale také linie dokumentární, ve které uslyšíme názory hlavního aktéra příběhu, či právníka, který jej při několika soudních líčeních zastupoval. Důvodem, proč chtějí tvůrci hru posluchačům takto „zkomplikovat“ je především síla svědectví skutečných lidí. Moment jakéhosi vytržení, kdy si začneme uvědomovat, že to, co slyšíme, není jen dramatická hříčka, ale skutečný osud člověka, který se v dnešním světě dokáže z posledních sil bít za něco tak mlhavého jako je spravedlnost. Spravedlnost, jejíž váha se dost možná za posledních pětadvacet let vůbec nezměnila.

Do hlavní role režisér obsadil herce a divadelníka Petra Formana. Jako jeho právník se představí Stanislav Šárský, v dalších rolích pak brněnští Vladimír Krátký a Cyril Drozda, nebo herec Robert Mikluš. Některé scény vyjel režisér s herci, mistrem zvuku Zdeňkem Prchlíkem a technikem Jiřím Vavrdou, natáčet ke skutečnému rybníku, kolem kterého se celý příběh točí, nebo také do hospodského sálu pana B.

03559971.jpeg

Účinkují: Petr Forman, Stanislav Šárský, Hana Halberstadt, Robert Mikluš, Vladimír Krátký, Cyril Drozda, Vojtěch Lipina, Jiří Nebenführ, Olga Kaštická, František Strnad, Sára Venclovská, Barbora Nesvadbová, Samuel Šindlář a Jakub Chlup

Autor: Roman Ludva Produkce: Jindřiška ZornováDramaturgie: Kristina ŽantovskáMistři zvuku: Zdeněk Prchlík a Jiří VavrdaRežie: Tomáš Soldán

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina Regiony v Českém rozhlase Olomouc
Spustit audio

Více z pořadu