Rozhlasová premiéra komedie Heinricha von Kleista Rozbitý džbán

Dvousté výročí úmrtí básníka a dramatika Heinricha von Kleista (21.listopadu 2011) je jistě jedním z významných „milníků“ závěru Roku německého jazyka. Český rozhlas 3 –Vltava se jej rozhodl připomenout také premiérou komedie Rozbitý džbán. Rozhlasovou adaptaci nastudovala režisérka Markéta Jahodová s Jiřím Lábusem, Josefem Somrem, Simonou Stašovou a řadou dalších vynikajících herců.

Inspirací pro toto dílo byla Kleistovi stará rytina zobrazující soudce, ke kterému se obrací rozčilená žena s rozbitým džbánem v rukou, a nešťastný pár mladých milenců. Výjev jej přiměl, aby se svými přáteli uspořádal básnické klání – jeden z mladých autorů měl inspirován obrazem napsat povídku, druhý satiru, třetí idylu a Kleistovým zadáním byla veselohra. Tak se zrodila vynikající komedie o jednom povedeném vyšetřování, kde soudce nehledá viníka, ale snaží se jej vší mocí zapřít – vždyť ten, kdo rozbil džbán, byl i pokušitelem dívčí cti.

Postavy tu ožívají v ve znamenitě napsaných dialozích a mnohý ví o něco více, než může a chce prozradit. A když už proces „hrozí“ rozuzlením, vždycky je možné navrhnout, že by bylo nejlepší před posouzením této kauzy vznést úřední dotaz na soud přímo v Haagu, zda-li je právně možné připustit, že v noci rozbil džbán sám Belzebub. Kolika vytáčkami, útoky a úhybnými manévry se dá lež udržet při životě? Kam až lze v jejím rozvíjení zajít? Dočkáme se vůbec pádu jejího nestydatého strůjce? Otázky, které od dob Kleistových neztratily nic ze své naléhavosti a pokud je ve hře, tak jako v Rozbitém džbánu, mocenský aparát (byť poněkud úsměvný), nabývají zvláštní pikantnosti.

Rozhlasovou inscenaci Rozbitého džbánu v překladu Jindřicha Pokorného připravila režisérka Markéta Jahodová. V roli vypečeného rychtáře Adama se představí Jiří Lábus, žalobkyní Martou je Simona Stašová. Dále uslyšíte Josefa Somra, Andreu Elsnerovou, Viktora Dvořáka, Miloše Hlavicu, Růženu Merunkovou a Ondřeje Kavana.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.