Rozhlasový seriál Tři mušketýři se vrací ...

8. červenec 2012

Čtyři nerozluční přátelé a nesmrtelný příběh o odvaze, lásce a zradě, to je nejslavnější román velkého francouzského vypravěče. Příhody královských mušketýrů Athose, Porthose, Aramise a d’Artagnana můžete opět poslouchat od 8. čevence 2012 v 10.30 v desetidílném seriálu. Oblíbenou čtveřici ztvárnili v režii Jiřího Horčičky herci Jan Šťastný, Pavel Rimský, Svatopluk Skopal a Ivan Řezáč.

Mezi čtenáři se sotva najde někdo, kdo by alespoň v mládí nečetl Dumasovy Tři mušketýry. V dnešním světě videa přispívají k jeho popularitě i početné filmové adaptace. Román vyšel původně pod názvem Čtyři mušketýři v roce 1844 a v průběhu dalších šesti let se Dumas věnoval sympatické postavě neohroženého gaskoňského šlechtice d’Artagnana ještě ve dvou dílech.

Z trilogie je bezpochyby nejoblíbenější první díl, který dodnes dojímá čtenáře tragickou láskou d’Artagnana k nebohé Constance Bonacieux a přitahuje skvěle vykreslenými postavami padouchů, jimž bezpochyby kraluje ďábelská intrikánka Milady de Winter ve službách mazaného kardinála Richelieua. Některé prameny uvádějí, že podkladem Dumasovy posloužily fiktivní d’Artagnanovy paměti, které napsal francouzský spisovatel Gatien de Courtilz de Sandras.

Tři mušketýři ožili záhy po knižním vydání i na divadelní scéně, kam je ve vlastní adaptaci přivedl sám Dumas. Bezpočet divadelních, filmových, divadelních a muzikálových adaptací vlastního příběhu následují díla, jejichž autoři si vypůjčili od Dumase pouze některé postavy. Z těch posledních jsme u nás mohli naposled vidět americký film D’Artagnanova dcera s herci S. Amyovou, M. Yorkem, G. Depardieum v hlavních rolích.

V rozhlasovém seriálu scénáristů Jaroslavy a Jana Strejčkových a režiséra Jiřího Horčičky uslyšíte z roku 1995 v rolích mušketýrů ztvárnili oblíbenou čtveřici herci Jan Šťastný (Athos), Pavel Rimský (Porthos), Svatopluk Skopal (Aramis) a Ivan Řezáč (d’Artagnan) .

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio