Rudolf Ráž: Nepodplatitelný Max aneb Láska za revoluce

25. červenec 2014

Aforisticky pojatá mikrohra o období francouzské revoluce.

Rudolf Ráž ve své mikrokomedii dokazuje jak jemné osobní pohnutky, či spíše jistá intimní nedostatečnost, může vést k takovému jednání, jakým proslul Maxmilián Robespierre.

V roce 1793 se Robespierre, zvaný Neúplatný, stal vůdčí postavou Výboru pro veřejné blaho a získal si velkou popularitu jako nekompromisní stoupenec revolučního teroru, nutného k potření roajalistického odboje.

V čele Výboru rozpoutal hrůzovládu, která zahrnovala mj. masové vraždění politických oponentů. Aforistická hříčka Rudolfa Ráže odhaluje skrytou pohnutku Robespierrova fanatického revolučního zápalu.


Osoby a obsazení: Alžběta (Blanka Bohdanová), Max (Jaroslav Kepka), Eleonora (Zlata Adamovská) a hlas (Vladimír Pospíšil) Autor: Rudolf RážDramaturgie: Marie ŘíhováRežie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 1993.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.