Samuel Beckett: Všichni, kdož padají

12. duben 2016

Hra o stárnoucí manželské dvojici s Olgou Scheinpflugovou a Zdeňkem Štěpánkem v hlavních rolích.

Poslouchejte na Vltavě 12. dubna 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 18. dubna 2016.

Banální situace - cesta staré paní Rooneyové na nádraží naproti nevidomému manželovi a jejich společná cesta zpět domů - se v Beckettově hře stává hlubokým podobenstvím lidského údělu.


Když se na konci hry pan Rooney zeptá paní Rooneyové, na jaké téma měl v neděli u nich v kostele farář kázání, paní Rooneyová odpovídá: „Hospodin podpírá všechny, kdož padají.“ Oba starci, umlácení chorobami a tíží života, se dlouze a upřímně smějí.

Inscenace režiséra Jiřího Horčičky patři k tomu nejlepšímu, co kdy bylo v Českém rozhlase natočeno. Jistě k tomu přispělo i obsazení hlavních postav. Inscenaci uvádíme při příležitosti sto desátého výročí narození Samuela Becketta.


Osoby a obsazení: paní Rooneyová (Olga Scheinpflugová), pan Rooney (Zdeněk Štěpánek), Christy, venkovský kočí (Josef Kemr), pan Tyler, burzovní makléř ve výslužbě (Jaroslav Raušer), pan Slocume, účetní dostihové dráhy (František Smolík), Tommy, nosič (Eduard Cupák), pan Barrell, přednosta stanice (Vladimír Hlavatý), slečna Fittová, žena kolem třicíti (Vlasta Chramostová), Jerry, malý chlapec (Ivan Herold) a další

Autor: Samuel Beckett Překlad: Josef KaušitzDramaturgie: Jaroslava StrejčkováRežie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1964.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.