Siréna aneb Bleskový Kabinet poprvé

9. říjen 2015

V pátek 2. října odstartoval nový dramatický projekt Bleskový Kabinet. Jeho tvůrci v průběhu několika hodin vybrali článek z denního tisku, na základě kterého vznikl o víkendu text rozhlasové hry. Ten se pak v dalších čtyřech dnech dočkal zvukové realizace.

Poslouchejte na Vltavě 9. října 2015 v 9:30. Po odvysílání se drama objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 15. října 2015.


Autor a režisér Petr Vodička společně s dramaturgyní Kateřinou Rathouskou nakonec zvolil zprávu z Práva nazvanou „Serena ztratila motivaci. Ukončila sezónu“, která ho inspirovala k napsání dramatu Siréna aneb Odkud se bere ten strašný řev?.

Pod zvukovou složkou je vedle Jitky Kundrumové podepsán především Ondřej Gášek, který tenisové prostředí pojal originálním způsobem. Pracoval mimo jiné se zvuky, vytvořenými brnkáním na struny výpletu tenisových raket. Do nich namíchal třeba dechy a řvaní herečky Terezy Hofové. Ta ztvárnila titulní roli, dále účinkují Oldřich Vlach, Kajetán Písařovic, Aleš Vrzák, Petr Vodička, Kateřina Rathouská, Nina Rudišová a Marek Němec, který k projektu dodává: “Bylo vtipné přijít do rozhlasu – do oázy klidu, kde měli produkční i režisér najednou mírně šílený výraz, jako by se řítili dvousetkilometrovou rychlostí. Pro herce je práce na poslední chvíli výzva, ten je většinou v klidu, ale takhle rozvibrovaný tvůrčí tým – to bylo velmi vtipné pozorovat.“


Autor: Petr VodičkaRežie: Petr VodičkaDramaturgie: Kateřina RathouskáHudba: Ondřej Gášek

Natočeno v roce 2015.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.