Svět Charlese Dickense – páteční večer k 200. výročí spisovatelova narození

3. únor 2012

Dvousté výročí narození Charlese Dickense se v Anglii stává doslova národním svátkem. Do oslav se zapojilo několik muzeí, knihovny, nakladatelství, divadla a samozřejmě i BBC ve své televizní i rozhlasové sekci.

V Pátečním večeru, který s literárními znalci, divadelníky, překladateli, pracovníky muzeí v Londýně i v Rochesteru a také s Dickensovými knihami a jejich postavami připravil David Vaughan, budeme mít příležitost oslavy „dvoustoletí“, jak píší v Británii, jednoho z největších světových prozaiků zažít prostřednictvím Českého rozhlasu 3 - Vltava.

5. a 11. února se budou konat velké dickensovské oslavy ve městech Rorchester a Chatham, kde Dickens prožil mládí a kde se odehrává podstatná část děje jeho Nadějných vyhlídek. V Rochesteru je rovněž zajímavé muzeum, jehož součástí je i expozice trestanecké lodi, na jakých britská vláda deportovala trestance. Na takové lodi byl deportován Pipův dobrodinec, trestanec Magwitch, v románu Nadějné vyhlídky. V Rochesterzu prožil Dickens také poslední roky svého života. Dickensovým městem je ovšem zejména Londýn. S londýnským historikem architektury si můžeme představit, jak se anglická metropole od Dickensových časů změnila, ale i to, co zde od té doby ještě zůstalo.

Součástí oslav je i velká filmová retrospektiva. Poprvé bylo Dickensovo dílo, Vánoční koleda, zfilmováno už roku 1901, a od té doby až do dnešních dnů byl každý jeho román zfilmován nejméně dvakrát. Charles Dickens bude v pořadu, natočeném na několika místech v Anglii, představen ve své složitosti - jako ochotnický herec, společenský komentátor, novinář, vypravěč, ale také jako otec rodiny, organizátor rodinných vánočních oslav i jako člověk s problematickým vztahem k ženám.

Spustit audio