Tanec života a smrti – cyklus o hrách Augusta Strindberga

Jako mnoho autorů, kteří svým dílem cíleně narušovali společenské i literární konvence, se August Strindberg za svého života málokdy dočkal plného ocenění. Kdo dnes ví, že vedle Slečny Julie, Tance smrti, Hry snů či Královny Kristýny napsal Strindberg skoro šedesát her?

Právě začínající Severský rok je zároveň rokem, na který připadá 100. výročí Strindbergova úmrtí, také proto jsme oslovili překladatele a skandinavistu Zbyňka Černíka, aby připravil několikadílný seriál o hrách velkého švédského dramatika. Úvodní díl cyklu Tanec života a smrti - divadlo Augusta Strindberga bude věnován Mistru Olofovi, Strindbergovu prvnímu historickému dramatu ze švédských dějin. Poslechněte si Český rozhlas 3 – Vltava v sobotu 14. ledna 2012 v 16:00.

Od sedmdesátých let 19. století až do své smrti patřil August Strindberg (1849-1912) k nejvýznamnějším postavám švédského literárního života. Na výsluní ho vynesl v roce 1879 román Červený pokoj, jehož skandální úspěch předznamenal způsob, jakým bude Strindbergovo dílo i nadále přijímáno – vždy vzbudí prudké vášně, vyvolá polemiku a bude dráždit svou nekonformností a novátorstvím. Dramatické tvorbě se Strindberg začal věnovat ve dvaceti letech a záhy se ukázalo, že je rozený dramatik. Jako autor divadelních her mohl proměnit charakterové nectnosti a slabosti v autorskou přednost. Přecitlivělost, sebestřednost a výjimečná vnímavost, kterou projevoval vůči různým nedostatkům svých bližních, Strindbergovi bezesporu ztrpčovaly vlastní osobní život, pro psaní divadelních her se ovšem ukázaly být neobyčejně živnou půdou. Napsal na šedesát divadelních her nejrůznějších žánrů – historická dramata, komorní naturalistické hry, krátké ironické aktovky, snová symbolistická dramata.

02528010.jpeg

Ucelený pohled na Strindbergovu dramatiku nám nabídne překladatel a skandivnavista Zyněk Černík. Na půdoryse osvědčené řady Marina Hilského Divadlo svět, která byla zaměřená na Williama Shakespeara, tak vznikl nový cyklus Tanec života a smrti, aneb divadlo Augusta Strindberga. V úvodním části Zbyněk Černík líčí zrod Strindberga dramatika, a jeho zápas o své první historické drama ze švédských dějin, Mistra Olofa. Děj hry spadá do doby švédské reformace v 16. století, kdy si Švédsko vydobylo samostanost na dosavadní dánské nadvládě a domácí církev zároveň začala pod vlivem Lutherova učení připravovat odtržení od Říma a papeže. Mladý Olof se po jistém váhání ztotožní s radikálními reformátory, a ve funkci královského sekretáře reformaci uskutečňuje, nakonec je však pod královým nátlakem nucen ze svých záměrů slevit a v očích některých se mění ve zdrádce původních ideálů.

02527999.jpeg

Vedle autorského komentáře Zbyňka Černíka v pořadu nebude chybět ani ukázka ze hry, kterou režijně připravila Markéta Jahodová. Účinkují Martin Myšička, Jan Hartl, Martin Preiss, Jaromír Meduna a Viktor Dvořák. S pořadem je spojena také posluchačská soutěž o souborné vydání Strindbergových her, podrobnosti se dozvíte při poslechu premiérového dílu.

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu po dobu 14 dnů na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio