Ten, který tě nespouští z očí

9. červenec 2015
Hra pro tento večer

Rozhlasová hra o dávné vině a síle výčitek svědomí podle povídky Josepha Sheridana Le Fanu. Příběh pronásledovaného námořního kapitána.

Poslouchejte na Vltavě 9. července 2015 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 15. července 2015.


Námořní kapitán Barton právě uzavřel jednu kapitolu svého života. Na prahu soukromého osobního štěstí se ale stává cílem záhadného pronásledování.

Joseph Sheridan Le Fanu (1814-1873), nepřímý potomek dramatika R. B. Sheridana, žil a tvořil v Dublinu. Navazoval na tradici takzvaného gotického (hrůzostrašného, černého) románu, stejně jako řada dalších autorů jeho doby. Exotické a romantické náměty přibližoval reálnému životu a prohluboval psychologii postav.


Osoby a obsazení: Patrick O´Grady (Otakar Brousek), kapitán James Barton (Ladislav Frej), Patrik, právník, potomek O´Gradyho (Ivan Trojan), Generál Montague (Josef Somr), Macklin (Stanislav Fišer), Doktor Richards (Miloš Hlavica), George Norcott (Jiří Ornest), neznámý (Stanislav Oubram), Hawkins (David Novotný), Fiakrista (Steva Maršálek), hlas (Richard Honzovič) a Lady Rochdaleová (Věra Kubánková)

Autor: Joseph Sheridan Le Fanu Překlad a dramatizace: Josef HlavničkaDramaturgie: Jana WeberováHudba: Petr MandelRežie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2001.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.