Tennessee Williams: Inventura ve Fontana Bella

15. prosinec 2013

Povídka Inventura ve Fontana Bella je otřesnou výpovědí o skonu pohádkově bohaté stařeny, která sexem vzdoruje smrti. Pochází z autorovy poslední sbírky Osm smrtelnic posedlých.

Tennessee Williams, vlastním jménem Thomas Lanier Williams (1911–1983), byl významný americký a světový dramatik, představitel psychoanalytického dramatu.

Ve svých hrách vycházel z vlastních zkušeností, především ze svého mládí. Pocházel z amerického jihu, kde v době po první světové válce platila velmi puritánská pravidla.

Jeho nejslavnější hra, Sestup Orfeův, je postavena na kombinaci dvou mýtů: řeckého o Orfeovi a křesťanského o Kristovi. Tulák s kytarou Val Xavier v ní vstupuje do jižanského pekla pokrytecké morálky a rasismu aby z něj vyvedl Lady, která svůj vztah a vzpouru proti svému okolí zaplatí životem. Je zastřelena svým manželem.

Dramata i prózy Tennesseeho Williamse mnohokrát posloužily jako filmová předloha – kromě Sestupu Orfeova s Marlonem Brandem je známé i Římské jaro paní Stoneové o americké milionářce a dekadentním italském gigolovi. Tato novela byla natočena hned dvakrát – poprvé v roce 1961 s Vivien Leighovou a podruhé v roce 2002 s Helen Mirrenovou.


Účinkuje:Libuše Švormová

Autor: Tennessee WilliamsPřeklad: Radoslav NenadálPřipravila: Marie NovákováRežie: Petr Mančal

autor: Jana Doležalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.