Tereza Semotamová: Zdálo se mi o tobě

19. únor 2016

Dávné lázeňské milostné pletky narušily přátelství dvou žen. Jak na vše zapomenout a začít znova?

Poslouchejte na Vltavě 19. února 2016 v 9:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 25. února 2016.


Komedie odehrávající se v sevřeném prostoru malého bytu starší osamělé ženy. Nečekaná návštěva v podobě bývalé přítelkyně a posléze rivalky v milostném trojúhelníku, s sebou nese trapně komické situace, jež je nutné překonat, aby mezi ženami mohlo dojít k vyjasnění starých křivd.

Vlasta a Milka se seznámily kdysi dávno v lázních. Sdílely spolu pokoj a většinu svého volného času. Byly si velmi blízké. Jenže jejich přátelství vzalo za své. Potkaly totiž muže, který se oběma líbil, a se kterým se obě – navzdory své cti – zapletly. Dávný milostný románek má na svědomí zničení všeho cenného, co mezi sebou vybudovaly. Neviděly se mnoho let a ani nepředpokládaly, že by se ještě někdy setkaly, nebýt podivného snu, který přinutil Milku, vyhledat starou kamarádku.

03371879.jpeg

Humor hry spočívá ve zdánlivě banálních dialozích žen, které se dlouho neviděly, zestárly a rekapitulují svou minulost. Obyčejnost jejich životních prožitků a způsob, jakým je sdělují, dávají komediálnímu rázu textu autentičtější a hlubší tón, než bychom u tohoto žánru čekali.

Tyto textové nuance podpořila svým inscenačním přístupem i režisérka Olga Walló, která do hlavních rolí obsadila Radku Fidlerovou a Jitku Smutnou. Každá z hereček zastupuje odlišný komický ženský charakter. Obě jsou přitom v rámci svých postav velmi sugestivní a pravdivé, takže vytváří reálné lidské bytosti, ne jen žánrové typy postav. Režisérka si ke spolupráci přizvala hudebníka Ondřeje Kyase, který dal inscenaci ironizující hudební linku prostřednictvím hry na banjo.

03570531.jpeg

Absolventka Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na JAMU a germanistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Tereza Semotamová (1983) spolupracuje s Českým rozhlasem dlouhodobě. Je autorkou rozhlasových pásem, zaměřených převážně na spisovatele německé jazykové oblasti, dramatizovala kultovní dětské příběhy René Goscinnyho a Jean-Jacques Sempého, které byly uvedeny pod názvem Mikulášovy průšvihy, překládala a pro rozhlas adaptovala hry (Divoši) Muž se smutnýma očima od Händla Klause a Už to bude. Odnaučte se milovat! od Sibylle Berg. Zásadní částí její rozhlasové práce je vlastní dramatická tvorba.

Debutovala sérií svérázných půlhodinových her Slyšíš mě?, Svatba nesvatba, Vjezd dočasně zakázán, Brambůrky, A zírat do stropu, Moje blány plovací, Gothaj a plastová okna. Napsala několik minutových her, z nichž byly natočeny Noha, Rozhovor v ledničce, Oběd, Snídaně ve cvokárně, Jak si vydělat, U lékaře zvířecích duší. Je autorkou generačně vyhrocených, bezmála hodinových tragikomedií Vítej mezi námi (2007), A léta běží (2012), Zadejte cíl (2012).


Osoby a obsazení: Vlasta (Radka Fidlerová), Milka (Jitka Smutná)

Autor: Tereza SemotamováDramaturgie: Hana HložkováRežie: Olga WallóHudební spolupráce: Ondřej KyasZvukový mistr: Josef Daněk

V Brně natočila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2015.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.