Thomas Wolfe: K domovu se dívej, anděle

Literární zpověď předčasně zesnulého spisovatele má své pevné místo v moderní americké literatuře. Desetidlá četba v podání Jana Vlasáka.

Poslouchejte na Vltavě od 4. února 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Mladý autor Thomas Wolfe (1900–1938) svůj „příběh zasutého života“ dokončil již v roce 1929. Tato prozaická prvotina, bořící ve své době dosavadní literární tradice, zastínila všechna jeho následující díla. Do češtiny byla kniha přeložena Zdeňkem Vančurou a Vladimírem Vendyšem a dočkala se u nás díky zájmu čtenářů několika vydání.

Jde o velmi otevřenou, citlivou zpověď mimořádného vypravěče, která dává při až impresionistickém podání osobních prožitků čtenáři nahlédnout do atmosféry americké společnosti prostřednictvím osudů jedné rodiny. Ústřední autobiografickou postavou románu je dospívající, přemoudřelý a zároveň naivní chlapec Evžen Gant, nejmladší ze šesti dětí bohémsky živočišného kameníka Olivera a racionálně ziskuchtivé podnikatelky Elizy. Ten prožívá uprostřed napjatých poměrů v rodině i ve vztahu k okolnímu světu hluboký pocit osamělosti a nepochopení.

Logo

Čte: Jan Vlasák

Autor: Thomas Wolfe Připravil: Jiří LangerRežie: Luboš Koníř

Natočeno v Českých Budějovicích.

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina Regiony
Spustit audio