Tichý dvojhlas

1. leden 2011

Ve středu 10. ledna 1973 byl z Bratislavy do Prahy odeslán dopis, který začínal slovy: „Vážený majstre, máte v ruke list slovenského herca, ktorý prežil kus života s vašou poéziou.“

Odesilatelem zásilky byl herec Ladislav Chudík (*1924) a jejím adresátem básník Jaroslav Seifert (1901–1986). Zprvu spíše zdvořilostní korespondence se postupem času přetavila v osobní a důvěrná vyznání, ve kterých se odrážely jak neradostné osobní a zdravotní pády, tak tvůrčí vzedmutí a úspěchy.

„Milý a vážený pane Chudíku, měl jsem Slováky a vše slovenské vždy velmi rád. Velmi si vážím slovenské dramaturgie v divadlech a v televizi. Jak je ta naše česká devótní, ubohá a směšná,“ píše básník a herec odpovídá: „Som veľmi rád, že ste mi umožnili sa s vami takto stretáváť.“ V úterý 18. června 1985 došlo v rodinném kruhu v básníkově domě na pražském Břevnově i k setkání osobnímu...

Když jsem ty dopisy pročítal a stavěl z nich oblouk jednoho příběhu vyprávěného ze dvou úhlů, běželo mi hlavou, jak je jakákoliv tvořivá duše otevřená i sevřená zároveň: otevřená novým vjemům a svíraná obavou, že ony vjemy nedokáže dost výstižně přetavit do uměleckého artefaktu. Ale když se dvě duše potkají a souzní spolu, dodávají si sílu a motivaci, ze které se následně rodí TICHÝ DVOJHLAS.

V podání Ladislava Chudíka, Ladislava Lakomého a Josefa Bartoně mu v premiéře můžete naslouchat v novoročním vltavském dopoledni od 9:00 hodin.

Michal Bureš autor a režisér pořadu

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.