To nejlepší z Prix Bohemia Radio 2011

6. leden 2012
Hra pro tento večer

Jako ohlédnutí za loňským ročníkem rozhlasové soutěže Prix Bohemia Radio 2011 jsme připravili přehlídku oceněných her, které se umístily na prvních místech s kategorii rozhlasová hra. Porotu ve složení Jan Vedral, Milena Steinmasslová, Ľubica Olšovská, Jakub Kamberský a Thomas Zielenski z loňské produkce nejvíce zaujaly inscenace rozhlasových her Fotograf Davida Eldridge, Akvárium Mariannick Bellot a Nevděčné děti Daniely Fischerové.

5. ledna 2012 ve 20:00 David Eldrige: FotografCítili jste se někdy provinile, když jste se stali svědky vandalismu nebo pouličního násilí a báli jste se zakročit? To Londýňan Neil, smutný hrdina britské komedie Davida Eldridge Fotograf se nikdy nebojí. Mohl by dokonce být příkladem angažovaného občana, kdy by se právě na jeho osobu tolik nehodilo rčení, že „cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly“. Ve zdánlivě lehkém komediálním příběhu se britský autor David Eldridge dotkl vážného tématu krize multikulturního soužití ve velkých evropských městech provázeného vzrůstem násilí a vandalismu. Kromě toho, že napsal svěží komedii, trefil se svou hrou do pocitů dnešních Evropanů, čemuž nasvědčuje i cena festivalu Prix Europa 2008 a Prix Bohemia 2011. Fotografa Davida Eldridge natočil v roce 2010 režisér Aleš Vrzák, vedle Ivana Trojana, který hrál titulní roli, uslyšíte Radka Holuba, Danu Černou, Jitku Sedláčkovou, Hynka Čermáka, Kamila Halbicha, Martina Myšičku, Jana Novotného, Terezu Rumlovou, a další herce.

00669659.jpeg

12. ledna 2011 20:00 Mariannick Bellot: Akvárium„Moje hra vypráví příběh o dívce, která pracuje s velmi nepříjemným kolegou v miniaturní kanceláři. Chtěla jsem zachytit pohledem zevnitř všechny absurdity každodenního provozu v prestižní instituci“, říká autorka, ověnčená za svoji rozhlasovou práci již třemi prestižními cenami. Hrdinka rozhlasové komedie Mariannick Bellot je zaměstnaná v nejmenované pařížské kulturní instituci a dění okolo sebe popisuje s nadsázkou jako hemžení podivínských figurek v těsném akváriu. Komedii plnou zvuků a zvratů, která v roce 2008 získala zvláštní cenu festivalu Prix Europa, nastudoval s herečkou Janou Strykovou v hlavní roli režisér Ivan Chrz.

02196239.jpeg

21. ledna 2012 ve 20:00 Daniela Fischerová: Nevděčné dětiUž vás někdy dostihla vlastní minulost? Smutným hrdinům nejnovější rozhlasové hry Daniely Fischerové Nevděčné děti se to přihodí nejen obrazně. V časové smyčce, v níž se ocitnou na jednom místě, kde dožívají svoje neurovnané životy, k nim přijdou na návštěvu jejich skutečné dvacetileté protějšky. Povědět sobě samým, byť o půlstoletí mladším, jak v životě naložili s ideály a nadějemi svého mládí, bude těžší, než se zdálo…. Rozhlasovou inscenaci hry Daniely Fischerové Nevděčné děti natočila v roce 2010 režisérka Hana Kofránková s Danou Syslovou, Jitkou Smutnou, Bořivojem Navrátilem, Lucií Pernetovou, Magdalenou Borovou, Kryštofem Hádkem, Klárou Sedláčkovou-Oltovou a Lukášem Hlavicou.

02513403.jpeg
autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.