Tomáš Zmeškal: Obecní museum

17. květen 2020

Poklidný život obce rozvíří archeologický nález na jejím katastru. Původní rozhlasová komedie s Davidem Novotným, Martinem Myšičkou a Andreou Elsnerovou. Poslouchejte do neděle 24. května 2020.

Osoby a obsazení: starosta (David Novotný), archeolog Fanta (Martin Myšička), Stáňa Horáčková (Andrea Elsnerová), místostarosta Matějka (Jan Novotný), prof. Krásná (Dana Syslová), ředitel Okresního muzea (Otakar Brousek), děda Havelka (Oldřich Vlach), Siváček (Zdeněk Žák), ing. Trojan (Jan Vlasák), lékárnice Šmeralová (Kateřina Fixová), Kosová (Jana Drbohlavová), hostinský (Jiří Knot) a další
Dramaturgie: Martin Velíšek
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2011

Poklidný život jedné „nafouklé vesnice“ rozvíří archeologický nález keramiky terra sigillata. Její původ by mohl sahat až do 2. st. n. l. Její výskyt by zároveň dokládal kontakt se starým Římem. A to by byl objev zásadního významu.

Před obcí sužovanou nezaměstnaností, nezájmem turistů a odlivem obyvatel by se tak otevřely nové obzory. Na jednání zastupitelstva se tak zrodí plán vybudovat za pomoci Evropské unie Obecní muzeum, které by tento vzácný nález spravovalo. V cestě ale stojí řada překážek.

O autorovi

01046887.png

Zhruba tři roky trvalo, než se první román Tomáše Zmeškala Milostný dopis klínovým písmem dostal z redaktorských šuplíků na pulty knihkupectví. To bylo v září roku 2008 a v roce 2009 za něj Tomáš Zmeškal získal nominaci Magnesia Litera a posléze cenu Josefa Škvoreckého.

„Tomáš Zmeškal reflektuje problematiku české společnosti na originálních lidských příbězích. Navíc osobitou optikou a vyspělým jazykem a stylem. Zmeškalova prvotina se rázem stala událostí soudobé české prózy,“ komentoval Zmeškalovo vítězství předseda poroty, literární kritik Vladimír Karlík.

I když ani Zmeškalovým románům nechybí humor, možná čtenáře jeho próz překvapí, že si pro svůj debut na poli rozhlasové dramatiky vybral žánr komedie.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související