Torgny Lindgren: David a Batšeba

Příběh krásné Batšeby a krále Davida z Druhé knihy Samuelovy je v podání švédského autora převyprávěn jako příběh na téma lásky a věčného zápasu o moc.

Torgny Lindgren (nar. 1938) patří k čelným představitelům současné švédské literatury. Je nositelem mnoha významných cen a jeho díla patří k nejčtenějším a nejpřekládanějším. Je členem Švédské akademie.

Čeští čtenáři měli možnost seznámit se např. s jeho romány Cesty hada na skále, Čmeláčí med a Přerušený příběh, česky vyšly i povídky ve výboru Souchotě a jiná slova.

Logo

Torgny Lindgren líčí přerod krále Davida, opojeného vlastní svatostí a vyvoleností a užívajícího Hospodinových výroků svévolně a záludně, v muže, který pochopí, že síla, o kterou se lze opřít, tkví v člověku.

Batšeba vstupuje na scénu jako bázlivá a pokorná žena. Postupem času ovšem prožívá opojení z toho, jak snadno lze uskutečňovat svá sobecká přání, ať už jsou motivována láskou, mateřským pudem zabezpečit potomstvo nebo uraženou ješitností.

Mění se ve vládce nadšeného tím, jak lze zasahovat do osudů lidí i chodu dějin. Zatímco v Bibli figuruje Batšeba jako epizodní postava, v tomto románu je de facto postavou hlavní.


Účinkují:Dana Černá, Miroslav Táborský a Jiří Štěpnička

Autor: Torgny LindgrenPřeklad: Dagmar HartlováPřipravila: Vladimíra BezdíčkováRežie: Dimitrij Dudík

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.