Uštknut záhadností života

Prozaik, esejista a překladatel Jan Čep ve vzpomínkách svých přátel a v nově nalezených archivních nahrávkách Radia Svobodná Evropa, pocházejících z 50. a 60. let.

25. ledna 1974 zemřel v Paříži, v bytě nedaleko katedrály Notre Dame, po dlouhé nemoci český prozaik, esejista a překladatel Jan Čep (1902–1974). Básník jitřního zraku, jak jej nazval F. X. Šalda, celou svojí bytostí svázán se svým hanáckým domovem a jeho spiritualitou.

Čepovo výročí úmrtí si připomeneme ve Schůzkách s literaturou s názvem Uštknut záhadností života. V pořadu budou na Jana Čepa – a především na jeho exilová léta - vzpomínat jeho přátelé – spisovatelka a malířka Gertruda Gruberová-Goepfertová, válečný odbojář a politik Radomír Luža, esejista a překladatel Petr Demetz, básník Bohumil Pavlok, spisovatel Egon Hostovský a katoličtí duchovní Karel Fořt a Petr Ovečka.

Osu pořadu budou tvořit nově nalezené zvukové fragmenty z Čepových rozhlasových promluv na vlnách RSE (Radia Svobodná Evropa) a rozhlasový, dvanáctiminutový rozhovor, pořízený s Janem Čepem na počátku 60. let v Paříži. Čepův zpěv zaznamenal v roce 1968 jeho příbuzný Jiří Skládal.


V pořadu hovoří:Gertruda Gruberová-Goepfertová, Peter Demetz, Bohumil Pavlok, Karel Fořt, Petr Ovečka, Radomír Luža a z archivního záznamu Egon Hostovský

Dochované zvukové fragmenty z Čepových rozhlasových promluv a rozhovorů pochází z archivu Radia Svobodná Evropa, Čepův zpěv zaznamenal v roce 1968 Jiří Skládal.

Komentáře čte: Jana FrankováPřipravil: Miloš DoležalRežie: Lukáš Hlavica

autor: Miloš Doležal
Spustit audio