V Osudech čteme z knihy Svena Nykvista Úcta ke světlu

10. září 2012

Osobnosti kameramana Svena Nykvista, který se zapsal do diváckého povědomí především jako dlouholetý spolupracovník Ingmara Bergmana, se budou věnovat vltavské Osudy tohoto týdne. V jejich rámci vám totiž nabídneme pětidílnou četbu na pokračování z Nykvistových vzpomínek nazvaných Úcta ke světlu. V podání Petra Pelzera a v režii Michala Bureše. Nalaďte si Vltavu od 10. září vždy v 11.30 hodin.

Kameraman Sven Nykvist se zapsal především jako dlouholetý spolupracovník Ingmara Bergmana. Jeho životní a pracovní osudy však zahrnují mnohem širší okruh témat. Narodil se ve Švédsku, jeho rodiče byli misionáři v Belgickém Kongu, a tak Nykvist trávil své dětství střídavě v domově a u svých prarodičů. Popisuje se jako pracovitý, přemýšlivý a introvertní – a možná právě proto zůstane vždy ve stínu těch, se kterými spolupracoval. Kromě Bergamana to byl Woody Allen, Roman Polański či Andrej Tarkovskij. Přesto i on byl tvůrcem s vlastními tématy: za zmínku stojí především jeho snímek o Albertu Schweitzerovi a okolnosti, za kterých vznikal.

02713316.jpeg

Název knihy Úcta ke světlu odkazuje nejen ke Schweitzerově osobnosti, ale především k celoživotnímu snažení Svena Nykvista. Jako kameraman začal pracovat ve čtyřicátých letech, a byl tak u všech změn ve filmovém oboru, které souvisely s technikou, ale také s měnícím se estetickým přístupem. On sám se kromě učednických let držel minimalistického svícení: pozoroval, jak se chová přirozené světlo, a snažil se ho zachytit či napodobit. Zároveň se nikdy nebál přihlásit se k úloze kameramana jako „pouhého“ spolutvůrce, který má především naplňovat vize režiséra. O tom, že se mu to dařilo, není potřeba filmové fanoušky přesvědčovat. Jeho životní postoje a osudy však mají mnohem širší dopad, a osloví tak i ty, kteří k audiovisuálnímu umění blízko nemají.

Pětidílnou četbu na pokračování natočil s Petrem Pelzerem režisér Michal Bureš a od 10. září 2012 ji odvysílá Český rozhlas 3-Vltava v cyklu Osudy.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.