V povídce Ladislava Dvořáka se vrací atmosféra padesátých let

15. prosinec 2011

Povídka Ladislava Dvořáka Jak hromady pobitých ptáků pochází ze souboru próz z padesátých let Šavle meče. V režii Ivana Chrze účinkuje Petr Pelzer.

Básník a prozaik Ladislav Dvořák se narodil 1. prosince 1920 v Krásněvsi u Velkého Meziříčí v rodině kováře (zemřel 22. června 1983 v Rokycanech). Maturoval v roce 1943 na reálném gymnasiu ve Velkém Meziříčí. Po válce studoval na Filosofické fakultě University Karlovy bohemistiku a srovnávací literaturu. V roce 1948 byl však ze studia vyloučen a pracoval jako pomocný dělník, knihkupec, zámečník, úředník, redaktor, knihovník, a po podepsání Charty 77 opět jako dělník.

Publikoval v časopisech Kritický měsíčník, Akord, Tvář, Sešity pro mladou literaturu, v Literárních novinách, Kulturní tvorbě ad., básně pro děti v Ohníčku, Sluníčku, Mateřídoušce. Jako prozaik debutoval v roce 1962 knihou Ledňáček Neodlétá, v níž se ve vzpomínkách navrací do krajiny i časů dětství a dospívání.

V povídce Jak hromady pobitých ptáků ožívá atmosféra padesátých let. Prostřednictvím hlavní postavy příběhu, podivínského Doktora Dochtora, pronikáme do dění kolem zatuchlého antikvariátu, v němž se nejen vykupují a prodávají knihy, ale kde se zároveň ve sklepení, potají - podobně jako v celé společnosti svobodné myšlení a myšlenky - kuchají knihy nepohodlných, zavržených a zapovězených autorů.

autor: jvk
Spustit audio