Václav Kliment Klicpera: Hadrián z Římsů. Rytířská komedie

7. leden 2024

Hadrián z Římsů je jednou z nejhranějších her Václava Klimenta Klicpery. A jistě právem. Zápletku postavenou na záměně osob, jak se tehdy říkalo kuklení, dovádí do překvapivých obrátek. Dodnes půvabná je i parodická linka rytířských příběhů. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Rytíř Světislav, pán na Čelakově (František Hanus), Jenovefa, jeho svobodná sestra (Jaroslava Drmlová), Ruměna, jeho dcera (Drahomíra Fialková), Želmír (Milan Friedl), Soběbor (Jaromír Spal), Hadrián z Římsů (Luděk Kopřiva), Lepohlav, Světislavův zbrojnoš (Rudolf Široký), Jehoň, Hadriánův zbrojnoš (Josef Větrovec), Srpoš, žoldnéř (Svatopluk Skládal)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1972

„A tak milovník čižby a zahradnictví, jemnocitný pan profesor Klicpera na první pohled jen milenec nebolestných časů, nám ještě po století zanechává dědictvím postavy živé a plné půvabu či dravosti, žertu či odsudku, protože se v něm poprvé v novodobých Čechách objevila vášeň dramatiky, vášeň hořká, vášeň u něho trochu pedantská – a dobrodružná zároveň, vášeň pozorovat a do jeviště vtělovat člověka.“

Tato slova uznání napsal režisér Jiří Frejka, který měl Klicperovo dílo ve velké oblibě. Jeho inscenace Zlého jelena z roku 1942 se zapsala nejen do dějin českého divadla, ale i do vzpomínek mnoha diváků.  

Frejka nebyl rozhodně sám, kdo se z významných českých divadelníků ke Klicperově dílu vracel. Připomeňme inscenace Jindřicha Honzla (právě Hadrián z Římsů) Emila Františka Buriana (Každý něco pro vlast) nebo film Alfreda Radoka Divotvorný klobouk. Posluchači si možná vybaví televizní inscenaci Hadriána z Římsů s Vlastimilem Brodským v roli Srpoše nebo Ilju Racka jako rytíře Čelakovského z inscenace Divadla na Vinohradech, ze které existuje televizní záznam. Na základě komedie Veselohra na mostě napsal stejnojmennou operu Bohuslav Martinů. Sluší se připomenout, že toto dílo vzniklo v roce 1935 na objednávku tehdejšího Československého rozhlasu.

Spustit audio

Související