Václav Vokolek: Věčný Žid

3. listopad 2015

Vyprávění básníka a výtvarníka.

Poslouchejte na Vltavě 3. listopadu 2015 v 9:30. Po odvysílání se vyprávění objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 9. listopadu 2015.


Jednotlivé svátky během roku odrážejí střídání ročních období, a tak v době, kdy křesťané mají Dušičky, měli Keltové samain a Židé svátek světel chanuka. Chanuka se slaví řadou obřadů a zvyků, které se vykonávají každý den osmidenního svátku. V průběhu svátku se ke každodenním modlitbám přidávají zvláštní dodatky a části modliteb se přidávají i k modlitbám po jídle.

O Chanuce neplatí žádný zákaz práce nebo činnosti jako při jiných židovských svátcích. Lidé chodí do zaměstnání jako obvykle, ale mohou je opouštět dříve, aby stihli zapálit světla při soumraku. Václav Vokolek připomíná i příběh o „věčném židovi“, který se na své pouti bez konce zjevuje v krajině na prahu zimy.


Z autorova rukopisu připravila: Alena Zemančíková Režie: Dimitrij Dudík

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.