Ve Stránkách na dobrou noc zazní Polepšené pěsničky (10 částí)

13. červenec 2011

Mezi knížkami Ludvíka Vaculíka najdeme i jednu, která bývá neprávem v knihkupectvích řazena mezi hudebniny. Polepšené pěsničky mají totiž dvě části: literární a hudební. V té literární probírá autor svůj život osnovou zpěvu. Nejde vůbec o nějaké vyznání valašskému folklóru, ale o vyznání zpěvu všeobecně.

Mezi vzpomínanými písněmi se objevují i dobové cajdáky, písně táborové i budovatelské, všelijaké to písničkové rumovištní a ruderální býlí - jak sám autor shledává. Jediný hudební druh, kterému se Ludvík Vaculík důsledně vyhýbá, je produkce „průmyslu písní“, jehož produkty - podle něj - si zpívá jenom výrobce.

Ludvík Vaculík nepíše o hudbě jako národopisec, muzikolog, ba ani jako zpěvák. Jako ve všech svých knížkách píše o sobě- jako o muži, který si zpívá.V druhé, hudební části, jsou noty a přiložený disk s nahrávkou 14 písní v aranžmá a doprovodu Jana Rokyty. Ve Stránkách na dobrou noc v obou žánrech - četbě i zpěvu - uslyšíte autora. A sluší se připomenout, že 23. července se Ludvík Vaculík dožívá 85 let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.