Verena Kannan: Drahoušek Anna

27. srpen 2013

Jak hluboká je ve skutečnosti závislost nic netušící paní na své služebné odhaluje ve své černé komedii Drahoušek Anna rakouská dramatička Verena Kanaan. Rozhlasová verze úspěšného divadelního textu vznikla v roce 1998.

Rakouská autorka Verena Kanaan se narodila v r. 1951 v Innsbrucku. Do školy začala chodit ve Vídni, pokračovala ve Švýcarsku v Lausanne a v Curychu. Po maturitě studovala mnoho oborů, mimo jiné germanistiku, slavistiku, historii, dějiny umění, filozofii, pedagogiku i práva. Živila se různými příležitostnými pracemi v barech, knihkupectvích, jako pomocnice v domácnosti, v nemocnici, v restaurátorském ateliéru. Po 13 let pracovala v německých a rakouských divadlech. Verena Kanaan žije v současné době ve Vídni.

Napsala mimo jiné komedii Alergie a pohádkovou divadelní hru Kuchyň na ostrově. Hra Drahoušek Anna byla po prvé uvedena v roce 1995 ve Stuttgartu, o čtyři roky později se hrála v pražském divadle Viola.

Stárnoucí divadelní hvězda Eva si nedovede představit svůj život bez věrné služky Anny, která u ní slouží už 25 let. Na Anniných službách je doslova závislá, především na její výborné kávě, po které se Eva vždycky cítí tak klidná a nikdy se jí nerozbuší srdce tak, jako když si ji dá někde mimo dům.


Osoby a obsazení:Služka: Miriam Kantorková Její paní: Květa Fialová

Autorka: Verena KannanRežie: Otakar Kosek

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio