Vladimír Křivánek: Adieu Paris

4. říjen 2014

Básně coby střípky paměti, proložené zvukovými stopami a ozvěnami metropole nad Seinou.

Poslouchejte na Vltavě 4. října 2014 ve 22:45.


Rubáše mlhy v ulicích. Pach listíu hřbitova. Hluboký smutek...Chci to říctstarými slovy znova.

Tímto čtyřverším otevírá kolínský rodák Vladimír Křivánek (*1951) svou pařížskou pouť. Odhodlal se k ní puzen chutí vyklouznout ze všednodennosti svého bytí. Nejel sám, vzal si s sebou múzu. S ní prochází kolem zvetšelých hřbitovních rovů, klikatými uličkami plnými oprýskaných fasád i bulváry širokými jak napoleonské tažení. Jde s múzou, zažívá s ní dojetí, extázi, kocovinu i strach. Těch výjevů o místě a stavu duše jsou tři desítky. Jejich úspornost jim však nic neubírá na výstižnosti a hloubce.

Sedíme v knihami zaplněném básníkově bytě, jehož okna odpočatě hledí na pražský Břevnov. Mistr zvuku Jiří Slavičínský instaluje natáčecí techniku a my povídáme o Máchovi, Křivánkově mocném pramenu inspirace. Mácha se stal i tématem jeho docentské práce, se kterou habilitoval roku 2001 na Filozofické fakultě Univerzity Palackého.

A byla to právě Olomouc, kam také přesídlil Aleš Prstek, vydavatel Křivánkových sbírek Tušová kresby, Zátiší s loňskými ořechy, Pijáci melancholie i té prozatím poslední Adieu Paris.

Začínáme natáčet. Básník se svým veršům vzpírá, zná jejich hloubku, rozkrývání nechává nemilosrdně na jiných. Zavládne tvořivé pnutí, já bojuji za interpretační sdělnost, básník za své metafory. V poklidném srpnovém odpoledni, jehož ticho občas vyruší průjezd auta ztichlou ulicí, prošlapáváme cestu od básně k básni, oba nás to baví. Mistr zvuku bedlivě zaznamenává.

Materiál jde o střižny a pak prvním letadlem putuje do Paříže za hudebním skladatelem Benoitem Boriesem. Ten vytvoří k pořadu zvukově-hudební plán. Se stereomikrofonem se vydá po básníkových stopách – kolem zvetšelých hřbitovních rovů na Père-Lachaise, klikatými uličkami Latinské čtvrti plnými oprýskaných fasád i centrálními bulváry širokými jak napoleonské tažení.

Reálné zvuky rytmizuje, přidává tóny, naslouchá básníkovi a jeho veršům. Finální mix obého probíhá v olomoucké režii 2 rukama mistra zvuku Zdeňka Slavotínka. Výsledkem je třináctiminutová koláž. Redakčně je pod ní podepsán Jan Sulovský.


Autor: Vladimír KřivánekPřipravili: Jan Sulovský, Benoit Bories a Michal BurešRežie: Michal Bureš

Natočeno v Olomouci.

autoři: sul , Michal Bureš
Spustit audio