Vladimíra Klimecká: Druhý život Marýny G.

Četba na pokračování z románu vyprávějícího osudy čtyř generací beskydských žen.

Vítězkou 18. ročníku ceny Knižního klubu se stala rodačka z Horní Bečvy, v současné době žijící ve Vacenovicích u Kyjova – Vladimíra Klimecká. Její kniha Druhý život Marýny G. se tím dostala do společnosti takových titulů, jakým jsou Herci, nebo jednoho z největších českých bestsellerů posledních let Dva proti Říši.

Autorka nás zavádí do beskydských kopců, mezi ty, které tam žily a žijí: „Chtěla jsem psát o obyčejných ženách, jejich síle a obětavosti. Potom jsem si uvědomila, že nesmím otálet, že čas běží, a pokud chci příběhy zaznamenat, není nač čekat.“ Děj románu se odehrává v širokém pásmu mezi lety 1890 až 2010.

„Hledím zvysoka na tu krásu, na hory mé domoviny. Valašské kopce jsou tu pořád. Slunce zapadá za zubaté krajkoví smrkových lesů, opírá se paprsky o svahy a jeho svit stéká po stráni kopce, až k prašné kamenité cestě. Podél ní klokotá údolím potůček. Kaplička na Radhošti se rýsuje proti obzoru. Dole se setkávají údolí Kněhyně a Kobylské. Mezi nimi je vklíněný hřbet Malého a Velkého Července. Jako by Stvořitel vryl do kůry země písmeno V.

Je tu ticho. Příliš prázdné a smutné. Když zavřu oči a zavzpomínám, uslyším bučení krav, cinkání zvonečků, křik dětí a hašteřivé hlasy žen. Motyky naráží na ztvrdlé hroudy a kamení. Ozývají se údery sekyr při štípání dříví, svištění kos, smích a halekavé písně. Cítím vůni života, který navždy uplynul. Chalupy kolem jsou opuštěné. Jezdí tu jen lufťáci. Dřív tu život klokotal jako horský potok. Když byste došli až k Bukovinám, byli byste u nás doma. Tady jsem prožila celý svůj život,“ vypráví nejstarší ze čtveřice žen, Marýna.

Její osudy, ke kterým se přidávají Růža, Josefka a Fany, upravil režisér Michal Bureš do podoby desetidílné četby na pokračování. Před rozhlasový mikrofon přizval zkušené herečky Drahomíru Hofmanovou, Simonu Pekovou, Valérii Zawadskou a Kristýnu Frejovou. Autorem hudby je Richard Mlynář.


Účinkují: Drahomíra Hofmanová, Simona Peková, Valérie Zawadská a Kristýna Frejová

Autor hudby: Richard MlynářRežie: Michal Bureš

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio