Vyprávění o Josefu Kostohryzovi

6. červenec 2015

Vybrané kapitoly z knihy Marie Kostohryzové Polární záře nad pastvištěm.

Poslouchejte na Vltavě od 6. července 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Marie Kostohryzová se po promoci věnovala pedagogické činnosti v Moravské Třebové a ve Svitě na Slovensku. V roce 1963 se vrátila do Brna, kde pracovala v Etnografickém ústavu Moravského muzea jako knihovnice. Zde se seznámila s básníkem, prozaikem a překladatelem Josefem Kostohryzem, který byl v témže roce propuštěn z komunistického žaláře. Odsouzen byl roku 1952 za údajnou špionáž a velezradu. V roce 1967 se Marie stala jeho v pořadí druhou manželkou.

Po sňatku se manželé přestěhovali do Prahy, kde Marie získala práci ve Slovanské knihovně v Klementinu. Od srpna 1968, kdy bylo Kostohryzovi už poněkolikáté zakázáno oficiálně publikovat, se jeho žena podílela na šíření jeho tvorby. Po léta nemocemi těžce zkoušený Kostohryz zemřel 24. května 1987 v Praze.

Kapitoly vybrané pro cyklus Osudy, se týkají let 1938 - 1966. Zahrnují básníkovy postoje a aktivity za 2. světové války i po ní, a také jeho odsouzení a žalářování v 50. a 60. letech. Stěhování manželů do Prahy pětidílný cyklus Osudů uzavírá.


Účinkují: Lenka Janíková a Vladimír Krátký

Připravila: Alena BlažejovskáRežie: Zdeněk Kozák a Petr Dufek

Natočila Tvůrčí skupina Regiony v Brně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.