William Faulkner: Průrva

2. srpen 2014

Ke 100. výročí vypuknutí 1. světové války, která výrazně poznamenala celou generaci autorů moderní světové prózy, jsme vybrali povídku amerického spisovatele, nositele Nobelovy ceny za literaturu.

William Cuthbert Faulkner pocházel ze staré americké jižanské rodiny. Jeho literární začátky jsou plodem válečných zkušeností a jsou blízké pocitům „ztracené generace“.

Během 30. let 20. století pobýval v Hollywoodu, kde pracoval jako filmový scenárista. V roce 1949 získal Nobelovu cenu za literaturu „za významný a umělecky svébytný přínos románové literatuře Ameriky“.

Své literární dílo, jehož většina je spjata s rodným státem Mississippi a s městem Oxfordem, Faulkner tvořil v duchu naturalismu i moderny. Jeho značně komplikované vyprávěcí postupy, kterými se snažil dobrat vědomých i nevědomých motivů jednání svých hrdinů, byly však příčinou toho, že k americkým čtenářům výrazněji pronikl až během 30. let 20. století.

Kromě románů psal Faulkner celý život také povídky. V různých časopisech jich vyšlo na 70, řadu z nich pak později rozpracoval do románové podoby. Komplikovaná struktura Faulknerových próz většinou neumožňuje rozhlasové zpracování.


Účinkuje: Pavel Soukup

Autor: William FaulknerPřeklad: Josef SchwarzVybral a upravil: Josef HrdličkaRežie: Ivan Chrz Natočeno v roce 2007.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.