William Shakespeare: Julius Caesar

Je lepší demokracie zmítaná nesváry, nebo vláda charismatického vůdce? Na pozadí jednoho z nejslavnějších atentátů všech dob klade William Shakespeare překvapivě aktuální otázky o technologii moci.

Shakespearův Julius Caesar je jednou z jeho her inspirovaných antickými dějinami. V dramatické zkratce předvedl Shakespeare události předcházející spiknutí proti Caesarovi a následně osudy spiklenců, kteří byli poraženi v bitvě u Filipp a potrestáni.

Čtěte také: Pět her Williama Shakespeara exkluzivně na webu Vltavy

Historicky první nastudování tragédie v Českém rozhlase uvádíme u příležitosti výročí 450 let od narození velkého dramatika. Režie se ujal překladatel hry Jiří Josek, který svěřil titulní úlohu Aloisovi Švehlíkovi.

Shakespearovy sonety natočí 150 herců na 150 místech světa

V rozmezí pouhých dvou let proběhnou v tomto století dvě významná shakespearovská výročí. Zanedlouho si připomeneme 450 let od narození nejslavnějšího britského dramatika ve Stratfordu nad Avonou. Přesné datum není známo, dochoval se pouze záznam o křestu, který se konal 26. dubna 1564. Téměř na den o dva roky později nás čeká „kulatější“ výročí, tentokrát již čtyřsté: Shakespeare skonal 23. dubna 1616.

Na letošní duben se chystají shakesperovské oslavy a projekty takřka na celém světě. New York již ohlásil globální multimediální projekt. Všech 150 sonetů bude natočeno video technikou v interpretaci 150 různých herců, a na 150 různých místech města. Kromě internetové prezentace budou pro zájemce připraveny mobilní aplikace včetně QR kódů v ulicích.

Čtěte také: Kabaret Shakespeare

V Paříži se bude v dubnu konat týdenní odborná konference, k níž se svým programem přidají divadla, muzea a kulturní instituce.

V autorově vlasti Británii uvede soubor nesoucí dramatikovo jméno (The Royal Shakespere Company) premiéry Dvou šlechticů z Verony a Bouře. A Victoria and Albert Museum vystaví tzv. První Folio, vůbec první souborné vydání většiny Shakespearových dramat vytištěné v roce 1623.

Pozadu nezůstane ani rozhlasová společnost BBC. Stanice BBC 3 již od ledna vysílá tři nové inscenace a BBC 4 spustí 20. března seriál Shakespeare’s Restless World (Shakespearův neklidný svět), v němž ředitel Britského muzea v Londýně, Neil MacGregor provede posluchače ve dvaceti dílech rozmanitou shakespearovou dobou prostřednictvím dvaceti různých dobových předmětů.

Julius Caesar jako obraz dnešní doby

Český rozhlas se na výročí připravil již minulý rok, kdy v karlínském studiu vznikala nová inscenace tragédie Julius Caesar. Naše stálé posluchače jistě zaujme již jméno režiséra, kterým je tentokrát překladatel Jiří Josek. Vlastní překlad tragédie pro rozhlas také sám adaptoval a ke spolupráci přizval i herce, kteří měli doposud malou nebo žádnou zkušenost s rozhlasem.

Sázka na méně známé hlasy režisérovi vyšla, například herec Radek Valenta vytvořil ve svém Brutovi živou, současnou postavu politika hnaného ctižádostí, ale zároveň zmítaného pochybnostmi o svých činech. Titulní roli Josek svěřil zkušenému Aloisi Švehlíkovi.

K hudební spolupráci pak přizval Milana Svobodu, jehož nepatetická, ale dramaticky pulsující hudba přispívá k celkovému vyznění inscenace jako uměleckému obrazu dnešní doby.


Osoby a obsazení: Trebonius (Michal Pavlata), Decius (Jaromír Meduna), Julius Caesar (Alois Švehlík), Casca (Pavel Nečas), Calpurnia, Caesarova manželka (Apolena Veldová), Marcus Antonius (Igor Bareš), Marcus Brutus (Radek Valenta), Cassius (Ivan Řezáč), Lucius (Martin Sucharda), Porcia, Brutova manželka (Lucie Štěpánková), věštec (Stanislav Oubram), Artemidorus (Ilja Racek), Caesarův sluha (Miroslav Hruška), Antoniův sluha (Michal Slaný), Octavianus Caesar (Jiří Racek), Lepidus (Milan Stehlík), básník Trebonius (Jan Přeučil), jiný básník (Karel Weinlich), Pindarus, Cassiův sluha (Jacob Erftemeijer) a další

Přeložil, pro rozhlas upravil a režii má: Jiří JosekHudba: Milan SvobodaDramaturg: Hynek Pekárek

Natočeno v roce 2013.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.