Zem polštář je mi pod hlavou

23. únor 2014

Literárně-hudební pásmo z pozdních básní Antonína Sovy.

Na rozhraní Vysočiny a Jižních Čech, vystupuje v členitém terénu nejvýrazněji vrch Strážiště. A tento strážný kopec se stal „kmotrem“ básníku Antonínu Sovovi, který se v jeho úpatí, v městečku Pacov narodil 26. února 1864 – tedy před 150 lety – aby se do rodných končin v závěru života vrátil (zemřel v Pacově v r. 1928).

Lyrik a vizionář Sova, básník chvějivých barevných nálad, houslové hudebnosti a horkých smyslů, patří k zakladatelským osobnostem moderní české poezie. Jeho poezie měla vliv na tvorbu řady českých básníků 20. století – od Františka Halase až po Ladislava Fikara.

V tomto souzvuku si Antonína Sovu rozhlasově připomeneme jeho pozdními verši, prostoupenými jemnou melancholií, vzpomínkami a loučením.


Připravil: Miloš DoležalSkladby Mishi Alperina a Clauda Debussyho vybrala: Wanda DobrovskáNa klavír hrají: Misha Alperin a Ilja HurníkRežie: Markéta Jahodová

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.