Zemřela básnířka Bohumila Grögerová

24. srpen 2014

Ve věku 93 let zemřela 22. srpna 2014 básnířka, prozaička a překladatelka Bohumila Grögerová.Na Vltavě si její dílo připomeneme rozhlasovou adaptací její knihy Rukopis.

Básnická skladba Rukopis nese vročení 2006 až 2008. Bez sentimentu a vnějších efektů vypráví o stárnoucím těle a odcházejícím zraku. Kniha Rukopis byla v roce 2008 oceněna cenou Magnesia litera. Pořad připravil Miloš Doležal, v režii Hany Kofránkové účinkuje autorka Bohumila Grögerová a Věra Kubánková.

Spisovatelka a překladatelka, autorka rozhlasových her a knížek pro děti Bohumila Grögerová se narodila 7. srpna 1921 v Praze v rodině legionáře. Absolvovala Městské dívčí reálné gymnázium, od roku 1951 pracovala v nakladatelství Naše vojsko. V roce 1972 přešla z politických důvodů do Ústředí vědeckých, technických a ekonomických informací.

Žena vedle muže

V roce 1952 se seznámila s Josefem Hiršalem (1920–2003), s nímž půlstoletí tvořila překladatelskou a tvůrčí dvojici – jejich společná bibliografie čítá zhruba sto osmdesát položek. Přispívala časopisecky do Plamene, Literárních novin, Tváře, Sešitů ad. Laureátka Ceny Toma Stopparda (1986), Ceny Josefa Jungmanna (1993, 2000), Ceny PEN klubu za celoživotní dílo (2009) a Magnesie Litery (2009).

00914114.png

Spolu s Josefem Hiršalem napsala monumentální memoáry Let let, které jsou svědectvím o české kultuře mezi lety 1952 až 1968, kdy ji oba autoři – Bohumila Grögerová a její životní druh Josef Hiršal – podstatně formovali. Setkáme se v nich s myšlenkami a životními postoji i osudy okruhu kolem Jiřího Koláře, Věry Linhartové, Ladislava Nováka či Milana Nápravníka. V knize Trojcestí napsali, že společný text by měl „vyjadřovat víc něhy a srozumění než nejsubtilnější milostná korespondence“.

Po roce 1990 vydává B.Grögerová prozaickou knížku Branka z pantů a později jakýsi samostatný dovětek k Letu let, nazvaný Čas mezi tehdy a teď, který je celý prostoupen celoživotním partnerstvím s Josefem Hiršalem. Hiršala v letech1999 a2003 dvakrát srazila tramvaj: poprvé ho to stálo několikaměsíční pobyt v nemocnici, podruhé život.

Po Hiršalově smrti Bohumila Grögerová pokračovala v díle už sama, navzdory pohybovým obtížím a špatnému zraku. Jako básnířka byla oceněna Magnesií literou, její sbírka Rukopis se stala Knihou roku 2009.

00918133.jpeg

V životním i uměleckém příběhu Bohumily Grögerové je příznačné i to, že ačkoliv rozhodně nestála ve stínu Josefa Hiršala, nejvyššího uznání se jejímu dílu dostalo až ve stáří. Do značné míry to souviselo s dobou, ale svůj díl na tom má jistě i fakt, že byla nahlížena jako „žena vedle muže“.


Účinkují:Bohumila Grögerová a Věra Kubánková Připravil: Miloš DoležalRežie: Hana Kofránková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.