Zoltán Egressy: Špenát, pečené brambory

9. srpen 2011

Název současné maďarské hry Špenát, pečené brambory by mohl svádět k domněnce, že zde půjde o nějakou kulinářskou specialitu. Ve skutečnosti však její autor Zoltán Egressy umístil její děj do šatny fotbalových rozhodčích během ligového zápasu. Jeho tragikomedie ukazuje mnohé problematické stránky oblíbeného sportu i jeho aktérů v pruhovaných dresech.

Zoltán Egressy se narodil v roce 1967 v Budapešti, vystudoval literaturu a historii. Debutoval sbírkou poezie, ale proslulost mu přinesla jeho první uvedená hra Portugálie, bizarní obraz venkovského života, kde naděje spočívá v umění přežít. Podle této hry byl v Maďarsku natočen film a v Polsku televizní inscenace. Byla přeložena kromě jiného do němčiny, angličtiny, polštiny a samozřejmě češtiny. Objevila se na několika českých scénách, například v pražském Činoherním klubu nebo v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Jihlavské divadlo nastudovalo jeho další hru Modrá, modrá, modrá. Egressy o sobě tvrdí, že má rád fotbal, opékané brambory a romány Josého Saramanga. Divadlu se nevyhne ani v soukromí, jeho manželka je totiž herečka. Egressyho autorské vyznání: „V divadle mám rád, když je slyšet velký řehot a také velké ticho. Proto mám tak rád tragikomedie.“

Rozhlasovou inscenaci hry Zoltána Egressiho Špenát, pečené brambory nastudovala v roce 2005 v překladu Tatiany Dimitrovové režisérka Karla Sturmová-Štaubertová. Do hlavních rolí obsadila Pavla Kikinčuka, Otakara Brouska ml. a Radka Holuba.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.