O stanici

7. březen 2016

Hrajeme klasickou a jazzovou hudbu doplněnou o pořady mapující world music a současnou alternativní hudbu. Vysíláme rozhlasové hry, dokumenty a literaturu. Informujeme vás o všem podstatném, co se v kultuře děje.

Věnujeme se nejen tomu, co se odehrává „ve fraku v Rudolfinu”, ale i dění v rockových klubech, ve výstavních síních, v alternativních divadlech, na profesionální i amatérské scéně. Mapujeme to podstatné v literatuře i filmu. Naši moderátoři se vyhýbají trapným klišé komerčních rádií, chceme být živá, ale seriózní stanice.

Jak nás naladíte

Vysíláme v celé České republice, a to analogově i digitálně. Jak nás naladit, se dozvíte zde. Na internetu nás snadno naladíte kdykoliv a odkudkoliv přímo na našich stránkách. Aktivní jsme i na Facebooku a Twitteru.

Tým Vltavy také zajišťuje dvě specializované hudební stanice Českého rozhlasu. ČRo D-dur vysílá výhradně klasickou hudbu. ČRo Jazz se zaměřuje na evropskou jazzovou produkci, ale nevyhýbá se ani americké klasice. S našimi redaktory se můžete seznámit na webu Lidé. Vaše reakce a připomínky přivítáme na e-mailu nebo telefonu +420 221 552 600.

Čtěte také: O stanici Český rozhlas D-dur

Ze zákulisí

Vysíláme často živě a také přenášíme řadu koncertů. Některé z nich i přímo organizujeme. Společně s lidmi z rozhlasového Centra výroby připravujeme slovesné vysílání – rozhlasové hry se slavnými českými herci, četby ze světové literatury a dokumenty se širokým spektrem témat. Maximum obsahu se snažíme dávat, dovolují-li to autorská práva, na náš web k pozdějšímu poslechu. A dál taky vydáváme časopis pro členy Klubu Vltava, knihy, CD a DVD.

Čtěte také: O stanici Český rozhlas Jazz

Z naší historie

V roce 1964 vznikl III. program Československého rozhlasu profilovaný jako program pro náročného posluchače. Vltava začala vysílat 4. září 1972 v 8:55 znělkou ze Smetanovy stejnojmenné symfonické básně. Jejím posláním bylo původně „poskytování estetických zážitků posluchačům v míře co nejbohatší, rozšiřování poznání a vzdělání socialistického člověka“. Tlak komunistické normalizace se projevil v jediném slově, jinak je zaměření Vltavy na uměleckou tvorbu všeho druhu naprostou stálicí. S autory, kteří byli na černé listině komunistického režimu, redakce Vltavy spolupracovaly např. prostřednictvím tzv. „pokrývačů“, kteří skryli původní autory za své jméno.

02955390.jpeg

Po Sametové revoluci, ještě do konce roku 1989, Vltava vysílala cyklus děl zakázaných autorů. V prostředí svobodného Československého rozhlasu (a od roku 1993 po rozdělení federace Českého rozhlasu) se stanice více věnuje i kulturní publicistice (například v ranním i odpoledním pořadu Mozaika nebo v Čajovně, pořadu s podtitulem hudba a styl nové generace) i původní rozhlasové tvorbě.

Vysílací schéma ke stažení
03583325.jpeg
Spustit audio