John Stainer: The Crucifixion (Ukřižování)

2. duben 2010

Velkopáteční meditace na utrpení sv. Vykupitele.Henry Purcell: anthemy „Bože, ty znáš skrytosti srdcí našich" a „Člověk, narozený z ženy, má krátký věk, avšak nepokoje do sytosti."Učinkují Maldwyn Davies, David Wilson-Johnson, Nigel Beavan, Timothy Jones, Charles Gibbs, Sbor Katedrály sv. Pavla v Londýně a Andrew Lucas (varhany), řídí John Scott, a Sbor Katedrály v Oxfordu, řídí Simon Preston.Hostem večera je farář Českobratrské církve evangelické Pavel Klinecký.Připravila a uvádí Vladimíra Lukařová.

Anglické katedrály mají svůj nezaměnitelný ráz i akustiku. A také vynikající sbory s několikasetletou tradicí. Ve druhé polovině 19. století vedl kůr v Katedrále sv. Pavla v Londýně skladatel a varhaník John Stainer. Zdejší zpěváci se za jeho éry vypracovali mezi nejlepší sbory v Anglii. Stainer pro ně složil i své nejznámější dílo – pašijovou meditaci „Ukřižování." Právě tato skladba bude dominantou letošního Velkopátečního večera na Vltavě.Podobně jako v Bachových pašijích jsou i zde velkopáteční události rámovány lyrickými áriemi a sborovými hymny, které mohou zpívat všichni návštěvníci kostela.To byl také autorův úmysl – vytvořit pro anglikánskou církev natolik přístupnou skladbu, aby se jejího provedení mohla zúčastnit celá obec.

Velkopáteční večer orámují dva mimořádně krásné anthemy Henryho Purcella - „Bože, ty znáš skrytosti srdcí našich" a „Člověk, narozený z ženy, má krátký věk, avšak nepokoje do sytosti." Stainerovu skladbu „Ukřižování" natočil s předními anglickými sólisty a se svatopavelským sborem a současný ředitel kůru této katedrály John Scott. Purcellovy anthemy zazní v provedení dalšího vyhlášeného sboru Katedrály v Oxfordu, který řídí Simon Preston.

Průvodci Velkopátečním večerem budou farář Českobratrské církve evangelické Pavel Klinecký a autorka pořadu Vladimíra Lukařová. Velkopáteční večer začíná na Vltavě v pátek 2. dubna ve 20 hodin.

Spustit audio