O pořadu Káva u Kische

Cyklus rozhovorů Oty Nutze a Jiřího Vejvody o lidech, věcech a událostech.

Od poloviny ledna roku 1990 se na stanici Praha tehdejšího Československého rozhlasu začal týden co týden objevovat cyklus hodinových interview „o lidech, věcech a událostech“ pod názvem Káva u Kische.

Publicisté Ota Nutz a Jiří Vejvoda si do své imaginární rozhlasové kavárny zvali nejrůznější osobnosti kulturního, společenského nebo politického života a rozmlouvali s nimi v pozoruhodně komorní atmosféře o tématech, kterým tichá rozmluva kromobyčejně svědčí.

Oba jmenovaní autoři byli od listopadu 1989 s mikrofonem našeho rozhlasu velice blízko událostem a proměnám tehdejší společnosti. Natáčeli s prezidentem Václavem Havlem, cestovali s jeho delegacemi, vedli dialogy se zahraničními hosty – zpočátku hlavně ve zpravodajském tónu. Káva u Kische dovolila víc – víc analytiky, víc diskuse, víc názorů, víc vzpomínek… Ideální hodinka pro sobotní rozhlasové odpoledne.

Řada tehdejších interview vyšla později knižně, ale uceleného opakování se pořady cyklu Káva u Kische nikdy nedočkaly. Poslech rozhovorů Oty Nutze a Jiřího Vejvody s odstupem let není jen návratem do doby těsně po tzv. sametové revoluci. Je to vzácná možnost slyšet, jaké názory tehdy byly aktuální, či jakým způsobem se přemýšlelo o budoucnosti, kterou dnes žijeme coby současnost. Máme jedinečnou příležitost sledovat, jak jsme se my sami posunuli ve svých názorech, kde jsme kupříkladu slevili oproti tehdejším ideálům a morálce, popřípadě u jakých témat došlo k pozitivnímu posunu.

Pořady Káva u Kische z let 1990 až 2000 jsou v neposlední řadě ukázkou brilantní rozhlasové práce s atmosférou, myšlenkou, doprovodnou hudbou, kompozicí interview a podobně.

Tento pořad se již nevysílá

Další pořady

  • Polední zvony

    Hlasy památných zvonů z kostelů Čech a Moravy.

  • Večerní drama

    České i zahraniční hry současných autorů i současného zvuku.

  • Četba s hvězdičkou

    Čtení pro odvážné posluchače. Příběhy outsiderů, odpadlíků, či vášnivých milenců.

  • rAdioCUSTICA

    Intermediální projekt Českého rozhlasu Vltava, realizovaný ve spolupráci s Výrobním Centrem Českého rozhlasu. Více na webu projektu rAdioCUSTICA.