Výměna rolí aneb Kšanda

26. leden 2010

Existuje jeden starý pes. Podle papírů je to Artemis, neboť psáři měli dojem, že Artemis je brutálně cool jméno pro chlapa. Nikoli, Artemis je řecká bohyně lovu. Psovi je to psovsky fuk. Doma mu říkají Kšanda. Ten Kšanda, samozřejmě. Vždyť je to přece pes!

Je to pes karelský medvědí. To jméno má jednak podle Karélie, odkud jeho rod pochází, a jednak podle toho, že skvěle stopuje medvědy. Samozřejmě v Karélii a ne v Praze 5. Taky tahá sáně, tamtéž. Kšanda z Prahy 5 medvěda neviděl nikdy a sáně jenom zřídka, ale co živ nich nebyl zapřažen.

Před časem začal Kšanda slepnout. Jeho pověstný zrak lovce medvědů slábl, oči mu potáhly bělavé mráčky a narážel čumákem do zdi. Nejdřív tiše kňučel potupou a zmatkem, ale už se - zdá se - smířil se situací. Jeho pán je k němu hodný. Dokonce podstoupil odborný výcvik, jak zacházet se slepým psem. Než mu dá vodítko, hlasitě promluví, aby se Kšanda nepolekal. Chrání ho před zlými vlčáky a decentně odhání hárající feny. Na přechodu se rozhlédne za oba, a když Kšanda očichává rohy, ukázněně na něj čeká. Došlo ke zvláštní výměně rolí: nemá člověk slepeckého psa, ale pes má slepeckého člověka.

Nedávno se někdo pána zeptal, proč nedá Kšandu uspat. Zatvářil se trochu zaskočeně, podrbal si nos a pak nejistě řekl: "On by mě taky nedal uspat. Aspoň já myslím, že ne."

Když život mého tatínka už končil a mysl mu potáhly bělavé mráčky, občas mi dětským hlasem říkal Mami. Mně bylo přes padesát, jemu osmdesát a ta opravdová mami už byla víc než třicet roků mimo hru. Ani mě nenapadlo ho vyvádět z omylu. I to je jen drobná výměna rolí. Role jsou velmi relativní věc.

Hlasitě píšu, že nevěřím na regresní terapie, a hádavě při tom buším do kláves. Ale něco se mi na té teorii inkarnací líbí: představa, že čas je jen veliká výměna rolí. Jako když si hrají děti. Ententýky dva špalíky, v minulém kole jsi hrál pejska, tak teď budeš pán! Že si tak zkoušíme různé role, abychom se něco naučili, a na scéně věčnosti jsme si rodiči i dětmi, jednou pány, jednou kmány, dneska vrahy a příště oběťmi... Takové, jak říkají herci, študýrky.

I na našem nebi se už zatahuje. Blíží se bělavé mráčky, hedvábné cirry, mléčné altostraty i olověné šedé cumulonimby. Až se úplně zatáhne, doufám, že na nás naši psi a děti budou hodní. Že nás budou chránit před vlčáky, nedají nás uspat, a jestli nás vezmou na procházku, na přechodu se i za nás dobře rozhlédnou.

autor: Daniela Fischerová
Spustit audio