Věštkyně aneb O co v životě fakt jde

27. leden 2010

Kdysi byla hlavní kádrovačkou a pak ji krátce po sametu vyhodili z podniku. Nestala se personalistkou či poradkyní, což bylo u takových dam běžné, stala se věštkyní na živnostenský list. Věštírnu má v obýváku družstevního 2+kk. V přítmí bliká fialové světlo, ze stěn hledí Buddha, Ježíš a pak kdosi, kdo silně připomíná Vinetoua z filmu, ale snad prý je to indiánský šaman. Pro modernější klientelu je tu počítač. Program se jmenuje Božská Matka. Zatímco šetřič obrazovky generuje jakýsi mystický disneyland, Božská Matka dává značně blábolivé odpovědi na všechny otázky vesmíru. Vy jenom zmáčknete klávesu enter, na displeji se objeví mnohoznačný výrok a syntetizátor k tomu zabrnká tajemné žbluňk žbluňk.

Navštívila jsem věštkyni, přiznám, ze zvědavosti. Mám ráda věštce všeho druhu, nepřikládám jim žádnou velkou víru, ale je to zajímavý živočišný druh. Dáma mi poskytla věštbu typu "někdy bude pršet, jindy bude sucho". Božská Matka mi sdělila, že ..žbluňk žbluňk! "odložení o den nosí smůlu, ale odložení o tři dny už vede k záhubě", žbluňk žbluňk! Tak jo. Má zvědavost už byla sytá, vstala jsem a chystala se platit, ale dáma velkoryse mávla rukou. "Prachy si nechte, já jsem za vodou. Dneska nejsou důležitý prachy. Paní, já znám život! Víte, o co v životě fakt jde?" Inu, mám o tom své teorie, ale radši jsem si je nechala pro sebe. Ona to rozťala jednou jasnovidnou větou: "O sociální potenciál, paní, jenom o ten jde!"

Vida! Sociální potenciál, to zní tak učeně a na úrovni, dřív se tomu říkalo mít konexe. Znamenalo to mít všude vlivné známé, po slovensky sa tomu hovorilo ujobáčismus. Prostě kšeftparty, protekce a podpultovky. Nejlepší vzdělání je znát ty správné lidi, ostatní se poddá samo, a to platí za všech režimů a vlád. Znalkyně života na mě mrkla: "Doporučte mě někomu slavnýmu, jo? Neznáte náhodou Goťáka? Bohdalku? Škoda! Ale přiveďte mi sem nějakou celebritu a do smrti vám budu věštit grátis." Uznejte, to je královská nabídka! Tak prosím vás, poslouchá-li mě nějaká celebrita, přihlaste se, já vám dám na tu věštkyni kontakt. Ale rychle! Nezapomeňte, že odložení o den nese smůlu, ale odložení o tři dny už vede k záhubě! Žbluňk... žbluňk!

autor: Daniela Fischerová
Spustit audio