500 let města Jáchymov: od stříbrné horečky až po uranové peklo

14. říjen 2016

Město Jáchymov letos oslavilo 500 let od svého založení. Do historie města se promítla stříbrná horečka na počátku šestnáctého století, provoz lázní, ale i těžba uranu a s ní spojené koncentrační tábory v padesátých letech minulého století. Příběhy z nejrůznějších etap života města se pokusila zrekonstruovat skupina místních patriotů.

Na začátku 16. století vypukla v Jáchymově stříbrná horečka, která neměla v dějinách Evropy obdoby. Po udělení mincovního práva Šlikům byla zřízena mincovna, ve které se razily slavné jáchymovské tolary. A u tolaru hledejme začátek rodokmenu amerického dolaru. Dnes v bývalé královské mincovně sídlí jáchymovské muzeum.

02498996.jpeg

První radonové lázně na světěBalneologie jednoznačně k Jáchymovu patří. Již staří horníci znali blahodárné účinky jáchymovských důlních vod při kloubních bolestech a revmatických onemocněních. Teprve objev radia a plynného prvku radonu umožnil vysvětlit, že tyto léčivé účinky souvisí s radioaktivitou. V roce 1906 vznikly v domě pekaře Khüna dvě provizorní lázeňské kabiny a první radonové lázně byly na světě. Dodnes patří mezi nejlepší a ročně se zde léčí kolem 25 tisíc pacientů.

Doba temnaPo nástupu komunistického režimu došlo v jáchymovských uranových dolech k nebývalému rozvoji těžby, kdy se zde těžil uran pro Sovětský svaz. Zajišťování pracovních sil začaly řešit koncentrační vězeňské tábory. Celkem jich bylo zřízeno v jáchymovském revíru dvanáct: Mariánská, Barbora, Elko, Eliáš, nejhorší byl Vykmanov. Během činnosti národního podniku Jáchymovské doly bylo využito práce asi 65 tisíc vězňů. V květnu 1996 z iniciativy Konfederace politických vězňů vzniklo pamětní místo „Křížová cesta ke svobodě“, autorem je sochař Roman Podrázský. Památník se stal prvním zastavením naučené stezky „Jáchymovské peklo“.

03424568.jpeg

Město na seriálJáchymov, to je město mnoha vrstev, mnoha barev. Město historické – jedno z nejvýznamnějších evropských měst v 16. století, město hornické – stříbro, barevné kovy, uran. Světově proslulé lázeňské město. Město zajímavé z pohledu geologů. Město jako perla zasazené do krušnohorského okruží. Město, které přitáhne etnografa, architekta, historika a doufáme i rozhlasového posluchače.

autoři: Martin Velíšek , Tamara Salcmanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.