Bob Dylan. Básník rockové éry a ničitel mýtů

19. květen 2021

Švédská akademie udělila Nobelovu cenu za literaturu poprvé v historii hudebníkovi. Získal ji americký písničkář Bob Dylan za zásluhy na vytvoření nové formy básnického vyjádření prostřednictvím písně. V pořadu z roku 2011 si můžete poslechnout to nejlepší z jeho přes půl století trvající umělecké dráhy. Večer na téma uvede 19. května premiéru pořadu Mně se líbí Bob! zaměřený na nahrávky, koncerty, předělávky a další domácí stopy.

Bob Dylan patří mezi velikány rockové hudební éry podobně jako Beatles. Neovlivnil však kulturní dění na celém světě jen svou hudbou, ale především svými texty. Byly věrnou kronikou generační revolty 60. let 20. století i svědectvím o touhách, snech i křivdách pozdější doby. Jako básník je mistrem metafory i geniálně položených, a přitom nezodpověditelných otázek.

Úvodní část je věnována Dylanovým počátkům v newyorských folkových klubech, i jeho pozdějšímu přechodu k elektrickým nástrojům, dobovými médii silně kritizovanému. Michal Plzák se zaměří na mystérium Dylanových písní, osudové i spirituální symboly v jeho textech, a Jan Sobotka posluchače provede Dylanovou tvorbou posledních dekád. Součástí pořadu jsou také Dylanovy skladby v podání jiných umělců i jeho další aktivity.

Čtěte také

Známé Dylanovy hity v thajštině, romštině, barmštině nebo v dialektu z Bhútánu zazní v repríze Čajovny Jiřího Moravčíka z roku 2014. Alain Weber, producent alba From Another World: A Tribute to Bob Dylan, vybíral podle svých slov umělce považované ve své kultuře za stejně významné básníky jako Dylan. Někteří ho znali, další o něm neměli nejmenší tušení. Poskytl jsem jim tvůrčí a duchovní svobodu, nejedná se tedy o covery, ale transformaci Dylana.“

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související