Berlinale 2015: Vítězný taxikář Panahí, rumunský hon na cikány, pedofil Daniel a kritizovaný Terrence Malick

23. únor 2015
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Držitel Stříbrného medvěda za režii Radu Jude mluví v rozhovoru pro Vltavu o svém filmu Aferim! Snímek Proti přírodě přibližuje režisér Ole Giæver, který si v něm taky zahrál hlavní roli. A o rozhodnutích poroty a úrovni letošního berlínského programu diskutujeme s prezidentem Ekumenické poroty Lukášem Jirsou.

V Berlíně proběhl jeden z klíčových filmových festivalů roku. Zlatého medvěda pro nejlepší film získal na 65. ročníku berlínského festivalu íránský snímek Taxi od Jafara Panahího. Režisér je v Íránu odsouzený ke 20letému zákazu natáčení a k domácímu vězení. Přesto natočil film Taxi, ve kterém sám hraje taxikáře, potkávajícího v ulicích Teheránu různé zákazníky. Film je vtipný (na rozdíl od například předcházejících Zatažených závěsů), politický a mnohovrstevnatý. Sošku Zlatého medvěda zvedla v Berlíně nad hlavu Panahiho neteř, která ve filmu také hraje.

Velkou cenu poroty získal chilský film Klub. O cenu za režii se podělili Polka Malgorzata Szumovska a Radu Jude z Rumunska. A obě herecké ceny, mužskou i ženskou, si odnesli herci britského filmu 45 let. Charlotte Ramplingová a Tom Courtenay. Cenu za scénář a cenu Ekumenické poroty si odnesl druhý chilský film Perleťový knoflík. Důvody ocenění vysvětluje prezident Ekumenické poroty Lukáš Jirsa, který také hájí často kritizovaný film Terrence Malicka Rytíř pohárů (Knight of Cups).

Jedním z prvních filmů z oficiálního berlínského programu, který začala promítat česká kina, byl Proti přírodě. Ten se objevil v sekci Panorama. Rozhovor jsme přinesli ve Slovu o filmu 4. března od 17:00.

Českým zástupcem v sekci Panorama byl dokument o mladém pedofilovi Danielův svět. Ve vysílání 18. února (den před začátkem Berlinale) ho představila režisérka Veronika Lišková.

03319874.jpeg

Jediným částečně českým zástupcem v hlavní soutěži byl rumunský film Aferim! s českým koprodukčním podílem. Film vypráví příběh o honu na romského nevolnického uprchlíka v 19. století v Rumunsku. Je černobílý, natočený výhradně v celkových záběrech a ve staré rumunštině. Aferim, slovo pocházející z turečtiny, znamená bravo. O filmu budeme vysílat s režisérem a producentem filmu 18. března od 17:00.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio