Best Of Czeching – to podstatné z 3. ročníku hudebně-exportního projektu Českého rozhlasu

11. únor 2016

Czeching 2015 se završil! Poslechněte si rekapitulaci klíčových okamžiků 3. ročníku velkého hudebního dobrodružství jménem Czeching – potřetí jsme hledali nejlepší české skladby pro export.

Vysíláme v pátek 12. února ve 20.00.

6 nominací, 17 porotců z 11 zemí, 1 hlavní vítěz a 1 favorit posluchačů, 1 recording session a 1 koncert na proslulém festivalu Eurosonic Noorderslag – to jsou nejdůležitější čísla v pořadí už 3. ročníku hudebně exportního projektu Radia Wave. Posluchači, který se s touhle napínavou odyseou z nějakého důvodu minul, se teď nabízí dvouhodinová zkratka, která mu umožňuje nasednout, rozvalit se pohodlně na zadním sedadle a vystoupit až na samém konci czechingové jízdy.

Třetí ročník je pro náš projekt bezesporu přelomový. Snad to nebude znít moc nadutě, ale Czeching se opravdu stává fenoménem překračujícím hranice. O vítězi poprvé rozhodují zásadním způsobem zahraniční porotci – hudební dramaturgové a publicisté z evropských rádií sdružených v síti European Broadcasting Union. Ti se mimochodem zapojili do účasti na projektu velmi ochotně a se zájmem. Nakonec nechme promluvit jednoho z nich: „V záplavě současné hudby je velmi snadné se utopit v davu, a tak moje jediná rada nemá s hudbou ani tak moc společného – mít širokou síť kontaktů, abyste se etablovali a trochu tak předstihli ostatní na mediální scéně. Proto je také váš projekt tak záslužný, protože využívá sílu, kterou mají veřejnoprávní stanice, sílu sítě evropských rozhlasových stanic, které na hudbu pohlíží stejně, s chutí jí pomoci v rozvoji, v práci, v tvorbě něčeho krásného. To je opravdu moc dobré,“ říká Hervé Riesen z Radia France.

Čtěte také: Vinyla mluví jazykem revoluce a zná vítěze: Dizzcock, Aid Kid a kompilace Jdi a dívej se

To ale neznamená, že o hudbu nám jde až na posledním místě. Právě naopak! Základním stavebním kamenem Czechingu je vždy sestavení české sekce poroty, která dokáže analyzovat aktuální stav scény a nominovat její zajímavé aktéry. Letos jako nejnadějnější hudební talenty, které mají šanci uspět i v zahraničí, označili porotci Aid Kida, Kyklos Galaktikos, Awali, Slowmotiondancera, Schwarzprior a VR/NOBODY. Hlavní vítězové, vybraní mezinárodní porotou, i vítěz posluchačského hlasování, tedy VR/NOBODY a Aid Kid, reprezentují aktuální českou hudební scénu víc než důstojně. Oba projekty jsme si pozvali do studia na rozhovor, s VR/NOBODY jsme si navíc proklepli i jejich, speciálně pro Czeching natočené EP Now. To už mluvíme o prosincovém dílu, který Ajva srdnatě moderovala i s odcházejícím hlasem.

03489788.jpeg

Shrnutí toho nejlepšího, co už jste mohli zachytit v předchozích čtyřech epizodách Czechingu, ale v pátém díle doplníme o reportáž z festivalu Eurosonic Noorderslag od porotkyně Mary C a také rozhovor s VR/NOBODY, ve kterém prozradí, jak se jim na nejdůležitější evropské přehlídce talentů vlastně hrálo.

Za 3. ročníkem Czechingu děláme pomalu tečku, ale vedoucí projektu Iva Jonášová už zadělává na nový odstavec: „Snad vás tohle hudební dobrodružství bavilo a budete se s námi těšit na Czeching 2016! Chystáme jednu výraznou změnu, kterou vám snad prozradíme už letos na jaře, kdy odtajníme první informace o novém ročníku i složení nové poroty.“

autor: Stano
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.