Czeching: Koho vyvézt za hranice?

20. únor 2015

Páteční večer přinese ohlédnutí za loňským ročníkem projektu Českého rozhlasu Czeching, zaměřeného na podporu exportu současné české alternativní hudby.

Do dvou hodin zkoncentrujeme desetiměsíční cestu, na níž jsme foukli do plachet na plavbě do evropského éteru (minimálně) jedné našlápnuté hudební naději. Už podruhé jsme zároveň otevřeli otázky, jak lze pomoci českým muzikantům z nemainstreamové či popové scény proniknout výrazněji za hranice naší domoviny, co brání hojnějšímu rozletu českých talentů či co lze v dnešní době považovat za úspěch české kapely v zahraničí. Projeďte si těchto deset měsíců s námi!

V roce 2013 proběhl první úspěšný pilotní ročník projektu Czeching (tehdy ještě pod názvem Přestřelka Speciál), jehož prostřednictvím se Český rozhlas snažil pomoci v hudební cestě za hranice českému projektu Sáry Vondráškové Never Sol. Ten zaujal evropské rozhlasy v Rakousku, Dánsku, Německu, Slovensku, ve Francii a ve Švédsku, a proto jsme v roce 2014 odstartovali druhý ročník, doplněný řadou vylepšení, aby česká hudba měla šanci prorazit ještě dál (víc).

02957677.jpeg

Czeching vnímáme jako dlouhodobější snahu o podporu současné české nemainstreamové hudby. Vytváříme platformu pro debatu nejen o českém hudebním průmyslu a jeho možnostech v zahraničí, ale chceme přidat také pohled zvenčí. Oslovili jsme přímo hudební dramaturgy zahraničních rádií a zeptali jsme se na jejich názory. Nejde nám tedy jen o výběr kapely a její ’vypuštění’ za hranice, ale rovněž o získání zpětné vazby, která může být impulsem i pro další muzikanty. Snažíme se vytvořit formát, který nebude jen k poslechu, ale zároveň vzbudí akci.

Od září do prosince 2014, kdy se s Czechingem setkávali posluchači Českého rozhlasu Vltava v rámci pořadu Čajovna, odborná porota složená z českých hudebních expertů, publicistů, vydavatelů a promotérů debatovala, nominovala šest nejnadějnějších současných českých skladeb, jež podle nich mají šanci uspět v zahraničí, a nakonec vybrala vítěze. 1. října se přímo z vysílání veřejnost dozvěděla, že na 1. místo dosáhlo pražské surf-punkové trio Wild Tides! Vítězství bylo těsné (pouze o jeden bod před rakovnickým shoegazeovým zázrakem Manon Meurt), nicméně veškerá naše další pozornost se soustředila právě na "WT partu silných výrazů a energií nabitých vystoupení“ a práci s ní. Jejich čerstvé album Sever Fashion, které nahráli v rozhlasových studiích Českého rozhlasu, jsme následně rozeslali evropským rozhlasům sdruženým v Evropské vysílací unii a čekali na reakce. Český rozhlas tak foukl do plachet vstříc evropskému éteru další nadějné hudební partě!

V pořadu Páteční večer zazní nejen sestřih z diskuze u kulatého stolu s odborníky na téma export české hudby, ale rovněž záznam z odvysílané soutěžní ankety O nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export. Poslechnout si budete moci rovněž skladby Wild Tides z čerstvého EP Sever Fashion a komentáře nominovaných skladeb od zahraničních hudebních expertů. A jak obstáli letos v lednu na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic v Groningenu Manon Meurt, vítězové posluchačské ankety Czechingu Vote For Your Favourite Czech Song? A koho tam zaujal projekt Czeching, který jsme prezentovali v Nizozemí v rámci panelové diskuze Evropské vysílací unie o podpoře lokálních scén a nastupujících talentů? I to se dozvíte v pátek 20. února od 20 hodin.

Hosty Pátečního večera budou Jana Grygarová (Apačka), Pavel Turek, Pavel Kučera, Barbora Šubrtová, Libor Lisý, Tomáš Zdeněk (Lorenzo), Jakub Kaifosz, Jan Táborský (Vegy), Michal Dovec, Martin Přikryl, Jiří Šimek, Laurent Marceau, Hervé Riesen a Jan Sneum.

Připravili a uvádějí Ajva a Stano.

Český rozhlas Vltava, 20. února od 20 hodin

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

Spustit audio