Host v čase lovců

20. listopad 2015

Páteční večer bude na stanici Český rozhlas Vltava od dvaceti hodin věnován brněnskému literárnímu měsíčníku Host. Tradice časopisu s podobným názvem je dlouhá.

Avantgardní literární revue s názvem Host existovala už ve 20. letech 20. století. Brněnský časopis pro literaturu, umění a kritiku Host do domu pak vycházel v letech 1954 - 1970. Dnešní literární revue Host se (znovu) zrodila v roce 1985, a od té doby vychází po třicet let prakticky bez přerušení. Právě tehdy, na sklonku normalizace, byl z iniciativy signatáře Charty 77 Dušana Skály založen samizdatový kulturní sborník, který se k názvu Host vrátil jako k rodinnému stříbru. V roce 1995 pak vydávání Hosta od Dušana Skály a Igora Fice definitivně převzala mladá generace.

Ke 30. výročí soudobého časopisu Host připravila redaktorka Alena Blažejovská pořad, jímž budou provázet šéfredaktor Miroslav Balaštík a zástupce šéfredaktora Martin Stöhr. Zazní také archivní nahrávky, dokumentující proměny literatury a její reflexe za poslední desetiletí.

Redaktoři Hosta dali k dispozici také některé vzácné dokumenty - jako jsou například dopisy básníků Ivana Diviše a Františka Lilstopada či grafického designéra Martina Peciny.

Čtěte také: „Já měl štěstí, že jsem se vždycky potkal s dobrými lidmi...,“ portrét spisovatele, překladatele a rozhlasového redaktora Václava Cibuly

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.