Ježkův klavír je zpět v Mánesu

6. červen 2016

V sobotu 4. června 2016 okolo desáté hodiny dopolední se výstavní síní Mánes a vltavským éterem poprvé nesl zvuk zrestaurovaného klavír Steinway, na který tu ve 30. letech hrávali Václav Holzknecht nebo Jaroslav Ježek. Emil Viklický zahrál Ježkovy melodie v přímém přenosu Víkendové přílohy a Jan Vlasák rovněž naživo četl literární vzpomínky na zdejší kulturní atmosféru té doby.

Steinway vyrobený v New Yorku v roce 1897 byl po čtyři roky v péči restaurátora Karla Průchy a jeho manželky Zdenky. Oba se snažili zachovat co nejvíce originálních dílů nástroje, vrátit mu jeho původní podobu a znovu objevit jeho duši formovanou jazzem a večírky meziválečných let.

Ve Víkendové příloze vysílané z Mánesa mluvili o tomto výstavním prostoru předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění Petr Kuthan, dr. Jaroslava Nováková z Pražské informační služby/Prague City Tourism přidala informace o místě samém a historii spolku výtvarných umělců Mánes. Z archivních nahrávek zaznělo vyprávění Václava Holzknechta o hudební skupině, která se zformovala ve funkcionalistických zdech stavby od architekta Otakara Novotného, který do svého konceptu – podle zadání – ústrojně připojil i bývalou vodárenskou věž, která je dnes de facto dominantou a nedílnou součástí Mánesa.

03643739.jpeg
Spustit audio