Jódžiró Takita: Erotické filmy jako odrazový můstek. Smrt jako oscarové téma

15. duben 2015
Slovo o filmu , Slovo o filmu

„Každý se rodí i zemře s pláčem,“ říká japonský režisér Jódžiró Takita, když mluví o svém oscarovém filmu Průvodce. V rozhovoru o Vltavu dál přibližuje práci s herci i svou kariéru v oblasti erotických filmů „pinku eiga“.

Japonští filmaři získali v celé historii svého kina jen jednoho Oscara. A nebyl to ani Jasudžiró Ozu ani Akira Kurosawa, největší jména dálněvýchývodní kinematografie. Za film Průvodce sošku dostal Jódžiró Takita. Filmař, který začínal (podobně jako Kjóši Kurosawa nebo Rjúiči Hiroki) u nízkorozpočtových erotických filmů zvaných pinku, přijel do Prahy na festival Eigasai, kde vznikl i rozhovor pro Slovu o filmu.

03361262.jpeg

Režisér Jódžiró Takita (*1955) natáčí filmy od začátku 80. let. Zpočátku šlo o propagační, erotické a turistické filmy. Známá je například zábavná a perverzní série Úchylův vlak, která se dočkala i DVD reedic. Takitův první celovečerní film pro „obecné“ publikum byl v roce 1986 lehce surreálný snímek Jen žádné komiksy!, jehož hlavní postavou je neústupný bulvární novinář Kinameri (hraje ho populární rocker Yūya Uchida). V závěru se také objevil tehdy ještě neznámý Takeshi Kitano.

03361313.jpeg

Pak se Takita věnoval historických i rodinným snímkům. Za svůj film Průvodce (2008) získal cenu Americké filmové akademie za nejlepší neanglicky mluvený film. Jde o příběh violoncellisty Kobajašiho, který po rozpadu symfonického orchestru hledá nový začátek a omylem najde práci ve firmě, zabývající se rituální přípravou nebožtíků na pohřeb. „Když jsem film začal natáčet, nebyl jsem se smrtí ani zdaleka smířený,“ říká v rozhovoru pro Vltavu. „Průvodce mi s tím dost pomohl.“

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.